Vijesti

Raditi na sprečavanju klizišta u RS

Direktor Zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske Dragan Mitrović smatra da je, osim saniranja klizišta, u Srpskoj potrebno preventivno djelovati da se ona ubuduće ne ponavljaju.

"Potrebno je da planska dokumentacija o izgradnji objekata obavezno sadrži geološku kartu, koja će ukazivati na problem postojanja klizišta na određenom području, što će umnogome ljude odvraćati od izgradnje stambenog objekta ili puta u takvim sredinama", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović kaže da sanacija klizišta i njihovih posljedica iziskuje ogromna finansijska sredstva, ali da je daleko jeftinije raditi na njihovoj prevenciji nego sanirati posljedice i nastale štete.

On je rekao da su ogromne štete od klizišta u Republici Srpskoj u majskim i avgustovskim poplavama, te da su opštinske komisije i dalje na terenu i rade na njihovim procjenama.

Mitrović je istakao da je veliki broj opština u Srpskoj u poplavama bio pogođen klizištima, među kojima se nalazi i najveći grad Republike Srpske -Banjaluka na izrazito trusnom području.

"Štete od klizišta u Srpskoj su daleko veće u odnosu na poplave, ali mislim da bi ih trebalo po mogućnosti istovremeno rješavati", zaključio je Mitrović.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog