Vijesti

Još jedan u nizu gafova Tužilaštva BiH

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj rekao je Srni da pokretanje istrage protiv direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petra Kovačevića predstavlja još jedan u nizu gafova Tužilaštva BiH.

"Očigledno da svako ko u BiH pokušava da radi svoj posao u skladu sa zakonom bude podvrgnut pritiscima, istragama i optužnicama. Prvo je to bio direktor Agencije za istrage i zaštitu Goran Zubac, sada Agencije za zaštitu ličnih podataka. Da li Tužilaštvo BiH nešto krije kada sprečava inspektore Agencije da izvrše kontrolu zakonitog raspolaganja ličnim podacima?", upitao je Radulj. 

On je naglasio da kao što tužilaštva imaju zakonska ovlašćenja da vode istrage i niko ih ne smije u tome sprečavati, tako ni tužilaštvo ne može da sprečava rad drugih inspekcijskih organa. 

"Pozivanje Tužilaštva BiH na sopstvenu nezavisnost je prevaziđena floskula, koju koriste svaki put kada nemaju zakonsko uporište za svoje postupke. Svaki prigovor na rad glavnog tužioca BiH završava istragama i optužnicama, tako da Tužilaštvo BiH sve više liči na instituciju iz totalitarnih režima, a sve manje na demokratsku instituciju čiji je rad zasnovan na zakonu", istakao je Radulj. 

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević rekao je ranije da je Tužilaštvo BiH, zbog provedenih kontrola u 15 drugih tužilaštava, protiv njega pokrenulo krivičnu istragu zbog sumnje da je na ovaj način zloupotrijebio službeni položaj. 

"Prvo sam 7. avgusta dobio poziv da u Tužilaštvu BiH budem saslušan u svojstvu svjedoka, a onda sam isti taj dan popodne od istog tužioca dobio poziv da u tom istom tužilaštvu budem saslušan kao osumnjičeni za zloupotrebu položaja", rekao je Kovačević, koji tvrdi da je konačno u Tužilaštvu BiH saslušan prekjuče pred tužiocem Sašom Sarajlićem. 

I iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH izdaće prekršajni nalog protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića jer je njenim službenicima onemogućio da izvrše inspekcijski nadzor u ovom tužilaštvu. 

"Prekršajni nalog podnijeće inspektor Agencije, jer nam je Tužilaštvo BiH u dva navrata onemogućilo da izvršimo kontrolu o poštivanju Zakona o zaštiti ličnih podataka kakvu smo već, bez ikakvih problema, proveli u 15 drugih tužilaštava u BiH", rekao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, ocijenivši nezakonitim taj potez Tužilaštva. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog