Vijesti

Gradska uprava nije ispunila uslove za kredit od 5.000.000 KM

Šef Odbora za ekonomska pitanja SNSD-a Bijeljina Saša Tomić izjavio je da gradska uprava u Bijeljini nije ispunila nijedan uslov da bi dobila potvrdan odgovor Vlade Srpske na zatraženi kredit od 5.000.000 KM za sanaciju štete od poplava.

"Za izgradnju novog groblja gradska uprava zatražila je 300.000 KM. Postavlja se pitanje odakle ovakva stavka u odluci o kreditiranju sanacije štete od poplava i kakve uopšte veze ovaj projekat ima sa sanacijom štete od poplava?", upitao je Tomić. 

Podsjećajući da su brojni mediji "bombastično" objavili vijest da je Vlada Srpske odbila dati saglasnost za kredit na ime saniranja štete od poplava, Tomić je na konferenciji za novinare u Bijeljini rekao da je prijedlog neosnovan, jer ne ispunjava nijedan uslov. 

Kada je riječ o izgradnji nasipa, on je podsjetio da su "Vode Srpske" ranije objasnile da se ništa nije moglo uraditi, jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi i eksproprijacija, iako su u gradskoj upravi uporno tvrdili da to nije tačno. 

"Sada se odjednom pojavljuje zahtjev za 1.200.000 KM za ovaj posao, a za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata oštećenih poplavama zatraženo je 3,5 miliona KM", naveo je Tomić. 

Prema njegovim riječima, u zvaničnom izvještaju koji je gradska uprava sačinila i usvojila, na stavci za puteve i štetu na javnoj imovini-javna preduzeća vidi se da je šteta na putevima procijenjena na 634.000 KM, a na javnoj imovini i preduzećime 776.000 KM, što je ukupno 1.400.000 KM. 

"Grad je, međutim, za ovo zatražio 3,5 miliona KM, pa se postavlja pitanje za šta je namijenjeno prostalih 2.100.000 KM, što je `višak` u odnosu na procijenjenu štetu?", pita Tomić. 

On je podsjetio da je u vrijeme kada je ova odluka gradske vlasti bila predmet rasprave, na inicijativu Odbora za ekonomska pitanja SNSD-a glavna sugestija bila da se precizno navede kako će biti utrošena sredstva od kredita. 

"To podrazumijeva prethodno donošenje programa za saniranje štete od poplava gdje bi decidno bili navedeni lokacija, dužina oštećenih puteva... Sugerisali smo da bude formiran i poseban račun za te namjene", rekao je Tomić i podsjetio da je ovo bila i sugestija Ministarstva finansija Srpske. 

Gradska uprava, istakao je Tomić, nije uvažila te sugestije i zbog toga nije dobijena saglasnost na ime kreditnog zaduženja. 

Tomić je dodao da bi i u slučaju da je gradska uprava decidno navela za šta namjerava potrošiti pet miliona KM kredita bilo teško dobiti saglasnost Vlade, jer grad Bijeljina "ima na računu minus veći od ukupnog godišnjeg kreditnog zaduženja". 

"Budžetski deficit grada Bijeljina veći je od sedam miliona KM, a ukupno kreditno opterećenje iznosi više od pet miliona KM, što znači da grad već sada troši više nego što zarađuje", rekao je šef Odbora za ekonomska pitanja SNSD-a Bijeljina Saša Tomić. 

Tomić je ukazao da SNSD-u nikako ne odgovara koncept "razvoja Bijeljine" koji zagovara gradska vlast, jer propast je već doživio koncept industrijskih zona, broj nezaposlenih raste iz godine u godinu, a budžetski deficit je najveći u istoriji grada.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog