Vijesti

SAD obavještajci prate Izetbegovića

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović našao se pod lupom američkih obavještajaca i bezbjednosnih agencija zbog nedavnih postupaka i izjava u kojima je veličao panislamističke ideje i pokrete, piše "Pres Republika Srpska".

 Izetbegovićevo ponašanje američki obavještajci prate od kraja jula, odnosno kada je počeo da oštro osuđuje američku podršku izraelskoj antiterorističkoj akciji u Pojasu Gaze i otvoreno zaprijetio SAD i ostalim "zapadnjacima" da će "reagovati kako treba onda kada muslimani u svijetu budu dovoljno jaki", navodi list.

Pozivajući se na odlično obaviještene izvore, list piše da je američko stavljanje Izetbegovića na listu "bezbjednosno interesantnih" islamskih i vjerskih lidera dodatno pojačano njegovim nedavnim hvalospjevima na račun novog turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

Američke tajne službe, posebno CIA i NSA, aktivnije nego ikad počele su da razmatraju i prijetnje koje za američku bezbjednost i interese predstavljaju radikalni islamisti sa Balkana, prije svega, oni iz BiH, tvrde sagovornici "Presa"

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić potvrdio je da nedavne izjave i postupci Izetbegovića nisu ostali neprimijećeni u SAD.

Kesić je naveo da se Izetbegovićeve izjave direktno suprostavljaju interesima SAD, posebno onima koji se povezuju sa situacijom u Izraelu, a da se takvo ponašanje u Vašingtonu smatra ozbiljnim upozorenjem da u BiH postoji proces radilkalizacije muslimana koji može da ugrozi američke interese u Evropi.

Analitičar DŽevad Galijašević tvrdi da nije isključeno da će Amerikanci, zbog straha od radikalizma, učiniti sve da Izetbegovića smijene sa funkcije člana Predsjedništva BiH.

izvor: Pressrs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog