Vijesti

Povećati podsticaje u poljoprivredi

Srpska demokratska stranka ukoliko dođe na vlast neće vršiti podsticaje u poljoprivredi na način kako to radi sadašnja vlast, izjavio je narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić navodeći da su najveći korisnici podsticajnih sredstava zreli za restituisanje ili za stečaj i dužni tri puta više nego što je njihova vrijednost.

Po osnovu tužbi zbog nezakonito raskinutih koncesionih ugovora Vlada Republike Srpske ima zahtjev za isplatu više od 20 miliona KM odštete, tvrdi Stanić i siguran je da će svi podnosioci tužbi dobiti odštetu a da sadašnja vlast nije spremna da odgovara za to. Dodaje da ni jedan od tih sporova ne datira iz vremena kada je SDS bio na vlasti.

“Znam da je dogovoreno da se izvrši isplata odštete za “PIK” A.D. Šamac od 1.400.000 KM zato što tu postoje neki bliski odnosi I ti ljudi koji su kupili “PIK” A.D. Šamac sad su ga dobili za džabe. Bez ulaganja I muke dobili su 1.400.000 KM. Znam takođe da je “Ratar” Prnjavor dobio prvostepenu presudu na 6.200.000KM, I znam takođe da neko treba da odgovara za to”, kazao je Stanić.

Dodaje da samo plavi dizel može biti podsticaj u vidu robe i napominje da je za poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske jako važan njegov uvoz.

“Moram vam reći iskreno da smo bili blizu dogovora sa Federacijom da se uvede plavi dizel dok je bio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH bio gospodin Šarović, ali da je i sam Vlado Usorac rekao u prisustvu 200 poljoprivrednih proizvođača i pred predsjednikom Republike Srpske da je najveća barijera za uvođenje plavog dizela ovaj put bio ministar finansija BiH gospodin Špirić”, kaže Stanić.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srpske već dvije godine ima negativan revizorski izvještaj a to se može promijeniti, siguran je Stanić.

“Mi kada dođemo na vlast mi ćemo sigurno povećati dosadašnjih 60 miliona KM na godišnjem nivou izdvajanja za poljoprivredu, jer smatramo da definitivno moraju pare da se ulažu tamo odakle će biti izvršen njhov povrat”, izjavio je narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Prema njegovim riječima, SDS će ukoliko dođe na vlast usvojiti i zakon o podsticajima u poljoprivredi da bi proizvođači mogli dugoročno da računaju na određene vrste podsticaja i u skladu sa tim da organizuju svoj razvoj.

izvor: BN

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog