Vijesti

Vaspitači rade bez propisane stručne spreme

Poslove vaspitača u predškolskim ustanovama u Srpskoj obavljaju osobe koje nemaju propisanu stručnu spremu, a radnici se u vrtićima, kao i nastavnici u školama, zapošljavaju bez konkursa.

Utvrdila je to Republička prosvjetna inspekcija, koja je u prvih šest mjeseci ove godine obavila 635 kontrola, a u 179 slučajeva pronašla nepravilnosti.

Broj djece u vaspitnim grupama nije u skladu sa zakonom, vaspitači, stručni saradnici i ostali radnici zapošljavani su bez konkursa, a direktor, vaspitači, stručni saradnici i saradnici nisu obavili sistematske ljekarske preglede - navedeno je u saopštenju na sajtu Inspektorata RS.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija je rekao da podržava rad kontrolnih organa. Govoreći o predškolskom obrazovanju, istakao je da je i Ministarstvo neke stvari iniciralo, prije svega kad su u pitanju privatne predškolske ustanove, u kojima ima ljudi koji rade, a nisu prijavljeni.

I mi imamo neke primjedbe i upućujemo inspekcijske organe da ih provjere. Riječ je o privatnim ustanovama. Ali, potrebna nam je pomoć i roditelja, jer oni najbolje znaju u kojim uslovima njihova djeca idu u vrtiće - istakao je Mutabdžija.

Kada su u pitanju kontrole u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, inspektori su utvrdili da se nastavnici primaju u radni odnos bez konkursa i to najčešće prevođenjem rada sa određenog na neodređeno vrijeme.

Škole angažuju nastavnike iz drugih škola na dopunu norme, iako nisu verifikovani za taj predmet, a da prethodno nisu sprovele konkursnu proceduru - istaknuto je u saopštenju.

Dodato je da su direktori škola prije raspisivanja konkursa za popunu radnog mjesta sa punom ili nepunom sedmičnom normom raspoređivali nastavnike, odnosno stručne saradnike iz drugih škola kao "tehnološki višak", a inspekcija je utvrdila da oni nisu mogli biti tehnološki višak.

Škole su izdavale potvrde o tehnološkom višku, iako nije sproveden postupak proglašenja viška - navedeno je u saopštenju.

Kontrolama u oblasti visokog obrazovanja inspektori su utvrdili da se zapisnici o ispitima i prijave za polaganje ispita ne dostavljaju uredno u studentsku službu, da se ispiti polažu i mimo rokova te da ispitni rokovi ne sadrže dva termina i da se evidencija ne vodi u skladu sa važećim zakonima.

Kazne

Prosvjetna inspekcija je s ciljem otklanjanja nepravilnosti izdala 172 rješenja kojima je naloženo preduzimanje određenih mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 16 prekršajnih naloga u vrijednosti 9.500 maraka.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog