Vijesti

U BiH više birača nego stanovnika

Bosna i Hercegovina u opšte izbore, koji će biti održani 12. oktobra ove godine, ulazi s paradoksom jer će u pojedinim gradovima biti više glasača nego stanovnika, dok će u nekoliko njih pravo glasa imati gotovo svi građani, pokazuju računice.

Primjera radi, prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u opštini Kozarska Dubica pravo glasa na posljednjim lokalnim izborima imalo je 23.696 građana, dok preliminarni podaci s popisa iz 2013. godine pokazuju da u toj opštini živi 23.074 stanovnika.

Slično je i u Krupi na Uni, gdje je, prema podacima CIK-a, pravo glasa imalo 1.799 stanovnika, a popis je pokazao da je ukupan broj stanovnika u ovoj opštini 1.687.

Stručnjaci i predstavnici civilnog sektora slažu se da sa rezultatima popisa i biračkim spiskovima nešto nije u redu, ali su im mišljenja o tome koje brojke nisu tačne, podjeljena.

U Zavodu za statistiku RS, koji je učestvovao u sprovođenju posljednjeg popisa, tvrde da oni jedino imaju pravo istraživanje koje daje stvarni broj stanovnika, kao i da se rezultatima popisa može apsolutno vjerovati, pišu "Nezavisne novine".

Vehid Šehić, iz koalicije "Pod lupom", koja okuplja sedam nevladinih organizacija iz BiH, kaže, međutim, da je jasno kako je u ovom slučaju omanuo popis i tvrdi da su ti podaci netačni. Prema njegovim riječima, za izbore je validan centralni birački spisak, a nesklad u brojkama ne može da utiče na nepravilnosti u izbornom procesu.

Kako je ukazao, jedna od najbitnijih stvari koje treba uraditi za opšte izbore je sprječavanje izbornog inženjeringa, pojavljivanja ljudi koji se za vrijeme izbora prijave u određenoj opštini, a poslije izbora vrate u mjesto u kojem stvarno žive.

List podsjeća da je Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, u nedavnom intervjuu rekao da će biti iskorišćene sve zakonske mogućnosti da bi se izvršile provjere i onemogućilo fiktivno prijavljivanje.

Kada je Ustavni sud BiH proglasio nevažećom Odluku o prebivalištu koju je donijela RS, ministar je ocijenio da se ponovo pred izbore pokušava uvesti izborni inženjering i da MUP RS ima pravo da vrši provjere u tom segmentu.

"Mi po važećem zakonu imamo pravo da vršimo određene provjere i iskoristićemo sve zakonske mogućnosti da onemogućimo fiktivne prijave", kazao je tada Jovičić.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže da se od 2006. godine vrši pasivna registracija birača u BiH i da svi oni koji vade ličnu kartu u BiH i stiču punoljetstvo budu upisani u centralni birački spisak, a do kraja avgusta trebalo bi da bude poznato koliko građana će imati pravo glasa.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog