Vijesti

Više penzionera nego radnika

U julu 2014. godine podijeljene su penzije u Republici Srpskoj za 247.081 korisnika penzionog prava, a u istom mjesecu broj zaposlenih radnika pao je na svega 237.520, što znači da je trenutni broj penzionera za 10 hiljada veći od broja zaposlenih u Srpskoj.

Glavni uzrok krajnje nepovoljnog trenda i neodrživog stanja u Republici Srpskoj, krije se u pogrešnim odlukama Vlade RS od prije nekoliko godina kada je u kratkom vremenu kupila dvadesetak već privatizovanih preduzeća s namjerom da ih restruktuira i osposobi za pokretanje proizvodnje. 

Za taj projekat Vlada RS potrošila je golema sredstva (više od 100 miliona KM!) ostvarena prodajom Telekoma.

Međutim, akcija restruktuiranja posrnulih preduzeća uglavnom se svodila na prijevremeno penzionisanje prekobrojnih radnika, naravno uz dokup radnog staža o trošku Vlade RS. Na ovaj način kupljena preduzeća su rasterećena prekobrojnih radnika, ali opterećen je Penzioni fond RS koji je preko noći dobio hiljade novih, prijevremenih penzionera.

Tako je 2009. godine broj penzionera u RS bio 213 hiljada, godinu kasnije 223 hiljade, dvije godine kasnije broj penzionera već je dostigao 229 hiljada, itd. 

U prosjeku svake godine broj penzionera rastao je za oko 7.000, dok je broj zaposlenih ili stagnirao ili je čak padao.

Tako je RS došla do katastrofalnog stanja koje je neodrživo i na kraće a pogotvo na duže vrijeme.

izvor: BN

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog