Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica: Dajte sunca...

Načina i mogućnosti da će se ljeto u ovom gradu barem na kratko „probuditi“ sve je manje i manje, zato ne preostaje ništa drugo nego da se „selfiramo“ (čitaj: uradimo selfi) stojeći pod „punim“ pljuskom i ponavljamo antologijsku repliku Slobodana Aligrudića: “Hoće li sunce u ovom gradu zasijati kako treba“.

Foto i tekst: Mišo Vidović

Očigledno da nije, a dosadašnji razvoj situacije ukazuje  da neće, jer je za tri mjeseca ovogodišnjeg ljeta u gradu, kiša padala samo dva puta!!! Prvi put četrdeset i pet, a drugi nešto kraće, petnaest dana!

Šta će biti poslije, teško je prognozirati, jer je vjerovatno sinoptičarima i meteorolozima, „pun kufer“ konstantnog  traženja odgovora na brojna (pogotovo iz medija) pitanja tipa „Hoćemo li barem malo osjetiti ljeto?“.

Možda bude, a možda i ne bude, ali ne bi se trebalo pouzdati u tzv. miholjsko ljeto, koje, ako se ne varam, „zadesi“ grad prošle godine, pa su se čamci po Vrbasu vozili skoro čitav septembar. Oni najuporniji i u oktobru, a mogle se primjetiti i grupice kupača-entuzijasta.



Nažalost, ako je suditi prema dosadašnjim pokazateljima, ali i prema onome što tvrdi jedan moj drug (inače, autor gore navedenog „da je kiša u Banja Luci padala samo dva puta“), „Da bi imali miholjsko, valja imati i normalno ljeto“.

Vlasnici čamaca već sada bi trebali  „pakovati“ svoje ljubimce na suho, a kupači-entuzijasti polako po ormarima tražiti jesenju odjeću. Ipak, kako svako pravilo ima izuzetaka, može biti (a i ne mora) da će barem malo sunce u ovom gradu zasijati kako treba.

Ako ove redove pročita još neko od mojih drugova i prijatelja (a prepostavljam da hoće), kao i u nekim ranijim slučajevima, reći će „evo Šomi se ponovo bavi meteorologijom i prognozama“.

Neću im zamjeriti, jer sam  „krivac“-stalno namećem ovu temu dok iz naših omiljenih ugostiteljskih objekata posmatramo i „slušamo“ kišne kapi, iščekujući da konačno u ovom gradu sunce zasija kako treba. A do tada, evo nekoliko fotografija koje su nastale u rijetkim trenucima kada su se sunčevi zraci  uspjeli probiti između oblaka.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog