Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica: Dajte sunca...

Načina i mogućnosti da će se ljeto u ovom gradu barem na kratko „probuditi“ sve je manje i manje, zato ne preostaje ništa drugo nego da se „selfiramo“ (čitaj: uradimo selfi) stojeći pod „punim“ pljuskom i ponavljamo antologijsku repliku Slobodana Aligrudića: “Hoće li sunce u ovom gradu zasijati kako treba“.

Foto i tekst: Mišo Vidović

Očigledno da nije, a dosadašnji razvoj situacije ukazuje  da neće, jer je za tri mjeseca ovogodišnjeg ljeta u gradu, kiša padala samo dva puta!!! Prvi put četrdeset i pet, a drugi nešto kraće, petnaest dana!

Šta će biti poslije, teško je prognozirati, jer je vjerovatno sinoptičarima i meteorolozima, „pun kufer“ konstantnog  traženja odgovora na brojna (pogotovo iz medija) pitanja tipa „Hoćemo li barem malo osjetiti ljeto?“.

Možda bude, a možda i ne bude, ali ne bi se trebalo pouzdati u tzv. miholjsko ljeto, koje, ako se ne varam, „zadesi“ grad prošle godine, pa su se čamci po Vrbasu vozili skoro čitav septembar. Oni najuporniji i u oktobru, a mogle se primjetiti i grupice kupača-entuzijasta.



Nažalost, ako je suditi prema dosadašnjim pokazateljima, ali i prema onome što tvrdi jedan moj drug (inače, autor gore navedenog „da je kiša u Banja Luci padala samo dva puta“), „Da bi imali miholjsko, valja imati i normalno ljeto“.

Vlasnici čamaca već sada bi trebali  „pakovati“ svoje ljubimce na suho, a kupači-entuzijasti polako po ormarima tražiti jesenju odjeću. Ipak, kako svako pravilo ima izuzetaka, može biti (a i ne mora) da će barem malo sunce u ovom gradu zasijati kako treba.

Ako ove redove pročita još neko od mojih drugova i prijatelja (a prepostavljam da hoće), kao i u nekim ranijim slučajevima, reći će „evo Šomi se ponovo bavi meteorologijom i prognozama“.

Neću im zamjeriti, jer sam  „krivac“-stalno namećem ovu temu dok iz naših omiljenih ugostiteljskih objekata posmatramo i „slušamo“ kišne kapi, iščekujući da konačno u ovom gradu sunce zasija kako treba. A do tada, evo nekoliko fotografija koje su nastale u rijetkim trenucima kada su se sunčevi zraci  uspjeli probiti između oblaka.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog