Opšti izbori 2014

Dodik: Uvjeren sam u izbornu pobjedu

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da u predstojeći izborni proces ulazi potpuno uvjeren u svoju izbornu pobjedu za predsjednika RS, kao i u pobjedu SNSD-a.

"Ne kalkulišem sa tim šta će biti ako ne budem izabran za predsjednika Srpske. Zaslužili smo podršku građana i očekujem je. Održali smo društvo stabilnim u institucionalnim kapacitetima. Održali smo život koji je bio napadnut od strane silnih nedaća, ekonomske krize, ratne štete i učinili smo određeni pomak", rekao je Dodik, gostujući večeras na Federalnoj televiziji.

Dodik je naglasio da je uvjeren da će kandidat SNSD-a i koalicionih partnera Željka Cvijanović odnijeti pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te da će SNSD uspjeti dobiti oko 40 odsto mandata u vlasti.

Odgovarajući na pitanje da li će, ako bude izbaran za predsjednika Srpske, ponuditi premijersku poziciju lideru SDS-a Mladenu Bosiću, Dodik je rekao da "ne kalkuliše o tome da premijerska pozicija bude ponuđena Bosiću".

"SNSD pobjeđuje! Imamo snažne ljude - Igora Radojičića, koji bi bio sjajan premijer i mogao bi sa iskustvom predsjednika parlamenta Srpske u Vladi da uradi maksimalno. Tu su i kandidati drugih političkih partija, koji će biti u koaliciji sa nama", naglasio je Dodik.

Podsjećajući da je ranije predlagao da stranke okupljene oko SNSD-a i SDS-a podijele zajedničke kandidature na izborima, što bi donijelo političku stabilnost Srpskoj, Dodik je rekao da je to u SDS-u tada shvaćeno kao vrsta slabosti SNSD-a.

"Ne djeluje sada moguće da možemo napraviti neki politički dogovor, ni prije ni poslije izbora. Toliko su suprotne političke pozicije, teške riječi su izgovorene i nemoguće je postići bilo kakvu saglasnost o zajedničkom formiranju neke vlasti", istakao je Dodik.

Navodeći da su Cvijanovićeva, Radojičić i on "udarna pesnica SNSD-a" na ovim izborima, Dodik je rekao da će Nebojša Radmanović biti kandidovan za Dom naroda parlamenta BiH, a da Nikola Špirić nosi listu za parlament BiH, te da su tu i svi ostali koji su dali svoj doprinos stranci.

Ističući da nije realno očekivati da se premijer Srbije Aleksandar Vučić pojavi na nečijem predizbornom skupu u Srpskoj, Dodik je poručio da neće biti ispunjena nedobronamjerna očekivanja da će Vučić doći u Srpsku "sa mačem da nešto radi".

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, naglasio je da institucije Srpske i Srbije održavaju dobro partnerstvo.

Govoreći o izboru bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da bi izbor Mustafe Cerića bio "najkorisniji, u smislu nekih političkih kretanja" u kontekstu priče o panislamizmu, koju promoviše i aktuelni predsjedavjući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dodik je naglasio da je od lične imovine prijavio CIK-u sve što zakon nalaže da bude prijavljeno, te da popunjenu prijavu javnost ima priliku vidjeti.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog