BiH

Optima grupa na listi 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi

"Optima grupa" jedna je od tri kompanije iz BiH svrstane na ovogodišnju listu 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi koju je objavila konsultantsko-revizorska kompanija "Dilojt".

Osim "Optima grupa", na ovogodišnju listu na kojoj se nalaze kompanije koje su u 2013. godini od prodaje ostvarile prihod od 477 miliona evra svrstane su i "Holdina" i federalna "Elektroprivreda BiH". 
 
"Optima grupa" sa 629,7 miliona evra prihoda od prodaje plasirala na 371. mjesto "Dilojtove" liste, "Holdina" je s ostvarenih 543,9 miliona na 434. mjesto, a JP "Elektroprivreda BiH" na 480. mjestu s 496,8 miliona evra prihoda od prodaje. 
 
Ni ove godine nije bilo značajnih promjena pri vrhu liste 500 najvećih kompanija centralne Evrope, pa su prve tri pozicije ponovno zauzele dvije kompanije iz sektora energetike – poljski "PKN orlen" i mađarski "Mol", dok se na trećoj poziciji našla češka "Škoda". 
 
Osim liste 500 najvećih kompanija, "Dilojt" je kreirao i rang-ljestvicu 50 najvećih banaka i osiguravajućih društava. 
 
Na čelu liste najvećih banaka, kao i prošle godine, je poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2013. iznosila 48 milijardi evra, a na čelu osiguravajućih kuća i dalje prednjači poljski PZU sa ostvarenih 3,9 milijardi evra ukupne bruto zaračunate premije. 
 
Na ovim listama nema banaka niti osiguravajućih društava iz BiH.
 
izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog