Vijesti

Podignute tri optužnice protiv Krsmanovića

Protiv bivšeg načelnika opštine Foča Okružno tužilaštvo u Trebinju vodi tri predmeta. Epilog-dvije optužnice i sudski postupci. Treći predmet je u fazi prijave. U svim predmetima Krsmanoviću se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja - od falsifikovanja isprava do nezakonitog zapošljavanja u administrativnoj službi.

Okružno tužilaštvo u Trebinju potvrdilo je da je protiv Zdravka Krsmanovića u toku više sudskih postupaka i da je u tim predmetima osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Saznajemo da je Krsmanović, suprotno opštinskom Statutu, nadležnim zakonima i Ustavu Srpske, u oktobru 2012. godine zaključio ugovore o radu sa 20 radnika u namjeri da im omogući sticanje koristi, a na štetu budžeta opštine Foča. Tako je oštetio Fondove za pomoć socijalno ugroženima i porodiljama i podršku zapošljavanju.

Zdravko Krsmanović je, kako saznajemo, oštetio opštinski budžet i za 59. 360 maraka. On je kao predsjednik Udruženja za izgradnju Hrama Sveti Sava u Foči u ime tog Udruženja raspisao konkurentski zahtjev za uređenje stambeno-poslovne zgrade u Foči. Zatim je za tu namjenu, u dopisu načelniku Foče, tj. samom sebi, zatražio neophodna sredstva. Sredstva su proslijeđena Udruženju, a zatim prebačena na račun preduzeća DOO Petković iz Novog Goražda.

"Bivši načelnik se tereti da je u svojstvu načelnika opštine bez odluke skupštine opštine izvršio uplatu određenih sredstava 59.400 KM sa jedinstvenog računa trezora iz opštine Foča na žiro račun Udruženja za izgradnju hrama Sv. Save u Foči, da bi potom s tog računa, a u svojstvu navedenog udruženja, ta sredstva prenio na žiro račun svog preduzeća koje je izrađivalo fasadu na jednoj stambenoj poslovnoj zgradi u Foči", ističe Srđan Vukanović, portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju.

U Tužilaštvu kažu da je Krsmanović osumnjičen i za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Kako saznajemo, kao načelnik opštine i odgovorno lice, službenim pečatom i svojim potpisom ovjerio je službenu ispravu, iako je znao da je njena sadržina neistinita.

Na djelovodni broj Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta opštine Foča, Krsmanović je stavio pečat i potpis. Ni broj ni datum nisu istiniti, jer je u opštinskoj Centralnoj pisarnici pod istim djelovodnim brojem uvedeno “Rješenje o imenovanju komisije” koju je imenovani svojim potpisom i pečatom ovjerio ranije.

Bez odluke Skupštine opštine Krsmanović se opredjeljivao i za pojedina kreditna zaduženja. I zbog toga je pod policijskom lupom. 

izvor: RTRS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog