BiH

Njemački privrednici žele saradnju sa firmama iz BiH

U organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH i u saradnji sa Agencijom za privrednu podršku Saksonije 4. i 5. septembra 2014. je održana posjeta privredne delegacije iz Njemačke Sarajevu, u kojoj su učestvovali predstavnici kompanija iproplan "Planungsgesellschaft mbH", "GFC Antriebssysteme" GmbH, "Leipziger Energiewirtschaft mbH", "Prinz Deutschland GmbH" te Idustrijske i trgovinske komore Dresden.

Povodom posjete ovih kompanija koje posluju u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, proizvodnje mašina i građevinske tehnike, u sarajevskom hotelu Radon Plaza održana je kooperativna berza radi uspostavljanja poslovnih kontakata i razmatranja moguće poslovne saradnje sa preduzećima iz Bosne i Hercegovine, u okviru koje se delegaciji predstavilo 55 domaćih kompanija.

Prema riječima Ingrid Kremtz, menadžerice za veće privredne klijente u firmi "GFC Antriebssysteme" koja se bavi proizvodnjom pužnih prenosa, pogona, zupčanika za industriju, građevinskih i poljoprivrednih strojeva, kod jedne trećine vođenih razgovora postoji osnova za dalje razgovore o uspostavljanju poslovne saradnje.

- BiH ima veoma kvalifikovane radnike koji odlično poznaju strane jezike te logističke procedure. Mislim da potencijal za saradnju sa domaćim firmama postoji manje u oblasti prodaje ali više u ostvarivanju kooperacije u izradi odljevaka, tokarenju, montaže - izjavila je Kremtz.

Soren Hoffmann, direktor firme "Prinz Deutschland" koja je proizvođač tehnike za rezanje zidova te horizontalne izolacije protiv kapilarne vlage, bh. tržište smatra veoma interesantnim zbog postojeće građevinske strukture te misli da saradnji sa jednom bh. firmom ne stoji više ništa na putu.

Učesnici njemačke delegacije su izrazili zadovoljstvo posjetom i kooperativnom berzom, a predstavnik Agencije za podršku privrednog razvoja Saksonije, Peter Szenassy, ocijenio je da postoji potencijal za dolazak jedne veće grupe privrednika iz Njemačke u skorije vrijeme, izvještava Indikator.ba.

izvor: ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog