Vijesti

Vlada RS: 101,1 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbjeglica

Vlada RS na danas održanoj sjednici prihvatila je donatorska sredstva Razvojne banke SE a koja se odnose na regionalni program stambenog zbrinjavanja u prvom redu zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih lica. Pored toga odobreno je 40.000 KM za finansiranje FK Borac.

Prihvataju se donatorska sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope  u vezi sa Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja za BiH, čija je ukupna vrijednost 101,1 milion evra, od čega 85,9 miliona evra čine donatorska sredstva i 15,2 miliona evra učešće domaćih institucija kroz nefinansijske i finansijske doprinose. Iznos pripadajućih sredstava koji će se realizovati na području Republike Srpske biće utvrđen tokom pripreme i realizacije podprojekata u okviru programa. 

Cilj programa je trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica.

Donatorskim sredstvima planirana je pomoć za oko 5400 porodica u BiH, i to 1800 Srba, 1800 Hrvata i 1800 Bošnjaka, od čega će se na području Republike Srpske obnoviti i izgraditi 4200 stambenih jedinica, i to: 1200 za Srbe, 1800 za Hrvate i 1200 za Bošnjake.

Realizacija Programa predviđena je u periodu od 4 godine, u više pojedinačnih podprojekata, a u skladu sa raspoloživim donatorskim sredstvima. 

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica. Ovo ministarstvo zadužuje se i za redovno informisanje Vlade Republike Srpske o svakom pojedinačnom grant Sporazumu, kao i efektima utroška grant sredstava u skladu sa odredbama Zakona o donacijama u javnom sektoru.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o zahtjevima za sufinansiranje projekata, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i donijela Odluku o davanju saglasnosti za realizaciju navedenih projekata.

Ovom odlukom daje se saglasnost Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske da, u skladu sa raspoloživim sredstvima, u ukupnom iznosu od 430.000,00 KM, finansijski podrži/sufinansira sljedeće projekte:

- Projekat „Monitoring površinskih voda u 2014. godini“, u realizaciji Javne ustanove „Vode Srpske“, Bijeljina, u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM,

- Projekat „Pelet“, u realizaciji JP „AQUANA“ d.o.o. Banja Luka, u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM,

- Projekat „Uređenje dijela obale rijeke Save“, u realizaciji Opštine Gradiška, u ukupnom iznosu od 60.000,00 KM,

- Projekat „Prikupljanje i uklanjanje otpada i naplavina iz rijeke Vrbas i jezera Bočac“, u realizaciji DOO „Eko centar Bočac jezero“, Banja Luka, u ukupnom iznosu od 70.000,00 KM i

- Projekat „Formiranje reciklažnog centra  MEDIC-OTP - Zvornik“, u realizaciji DOO „MEDIC-OTP“, Zvornik, u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 190.000,00 KM. Sredstva će biti utrošena u sljedeće svrhe za finansiranje povratka u Republiku Srpsku 80.000,00 KM, za finansiranje povratka u Federaciju BiH 60.000,00 KM i za rješavanje problema interno raseljenih lica 50.000,00 KM. 

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o potrebi finansiranja aktivnosti Fudbalskog kluba „Borac“ Banja Luka.

Zadužuje se Ministarstvo finansija da obezbijedi  finansijska sredstva u iznosu od 40.000,00 KM za finansiranje Fudbalskog kluba „Borac“ Banja Luka.

Za realizaciju zaključka zadužuje se Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo finansija.

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova  za period januar - juni 2014. godine.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o službenoj policijskoj legitimaciji  i policijskoj znački.

Ovom uredbom propisuje se oblik, izgled i sadržaj službene policijske  legitimacije i policijske značke za policijske službenike u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske nošenje i zamjena, rok važenja, kao i način vođenja evidencija o izdatim legitimacijama i značkama.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog