Vijesti

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva ne da informacije o vađenju nafte

U Službenom glasniku RS 77/14 od 2. 9. 2014. pod brojem 1259 objavljeno je rješenje po kojem se koncesionaru „Jadran-Naftagas“ odobrava uzimanje do 5.000 m3 sirove nafte iz bušotine Obudovac 2 u Šamcu za ispitivanje kvaliteta i hemijsko-tehnoloških svojstava mineralne sirovine i definisanja proizvodnih parametara ležišta.

"Jadran-Naftagas" je inače kompanija koju su osnovali NIS i ruska kompanija "Zarubežnješf" s ciljem istraživanja i vađenja nafte. 

S obzirom na to da u objavi ove koncesije ima nekoliko nelogičnosti obratili smo se Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, ali uprkos stalim pozivima nismo uspjeli izvući odgovor iz Ministarstva ni na jedno od četiri pitanja. Tokom zadnjih deset dana gotovo svakodnevno smo zvali, ali uprkos tome portparolka Aleksandra Vukašinović nam je krajnje ljubazno objasnila da do ovih informacija ne možemo da dođemo iz ovog ili onog razloga – uglavnom je to bilo odsustvo osoba u čijoj su nadležnosti te informacije.

Shvativši da nećemo dobiti informacije došli smo do zaključka da iz Ministarstva jednostavno ne žele da ove informacije budu dostupne javnosti. Ono što nas najviše zanima jeste stavka 3, koja kaže sljedeće: "Obavezuje se koncesionar iz tačke 1 ovog  rješenja da u toku izvođenja detaljnih geoloških istraživanja vodi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte iz bušotine Obudovac Ob-2". 

U tački 2 stoji da je koncesionar obavezan da plati naknadu za istraživanje u iznosu od 18,77 KM po toni, a koja će se obračunati na osnovu izvađene količine sirovine i uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja dokaza o količini izvađene nafte.

Ovo su pitanja na koja nismo mogli da dobijemo odgovor:

1)     Zašto je koncesionaru prepuštena evidencija o količini izvađene nafte?

2)     Da li Ministarstvo ima svog predstavnika u nekom nadzornom tijelu koji će da utvrdi da li je količina koju koncesionar prijavi tačna?

3)     Na osnovu kojih parametara se došlo do iznosa naknade od 18,77 KM po toni sirovine?

4)     Koji su to dokazi koje je koncesionar dužan da koncendentu dostavi o količini izvađene sirovine?


Boris Maksimović

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog