Vijesti

Ukradena vrijedna ikona na Zlatiboru

Iz Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u zlatiborskom selu Sirogojno ukradena je dragocjena ikona Sveta tri jerarha nastala prije više od dva vijeka, rad čuvenog zografa Aleksija Lazovića.

Neprocjenjivo vrijedna, duhovno i materijalno ikona je uoči Male Gospojine skinuta sa zida hrama, sa desne strane nedaleko od ulaza, a nepoznati kradljivac iskoristio je trenutak kada je ostao izvan vidokruga sveštenstva i vernika.

Riječ je o djelu rezbarenom i slikanom na drvenoj podlozi i predstavlja tri arhijereja: Svetog Nikolu, Spiridona Čudotvorca i Haralampija.

- Prikaz je rad Aleksija Lazovića, jednog od najvećih ikonopisaca Starog Vlaha sa kraja 18. i početka 19. vijeka, sina i nastavljača dela zografa Simeona Lazovića. Prikaz tri arhijereja nastao je na na samom kraju 18. ili na početku 19. vijeka, a sastojao se od četiri fragmenta. U crkvi su svojevremeno zatečena dva fragmenta i jedan od njih, veličine 30 sa 80 centimetara ukraden je minulog vikenda - kaže za „Novosti“ istoričar umetnosti Zorica Zlatić Ivković.

Umjetnička djela uvijek se kradu uz detaljno planiranje i ozbiljnu organizaciju. Kriminolozi kažu da su lopovi samo „izvođači radova“, dok se instrukcije dobijaju od naručioca posla.

Zadatak kradljivca, kako ukazuje kriminilog Zlatko Nikolić, jeste da zaobiđe sve barijerne zaštite i dođe do umjetnine.

- On ne mora da se razumije u sliku, u ovom slučaju u ikonu, već je nakon krađe dostavlja trgovcu umjetninama - kaže Nikolić. - Faza prodaje je najrizičnija za njih i tada oni najčešće budu uhvaćeni. Pojavljivanje takve robe na tržištu privlači pažnju, a lopovi nikada ne mogu da znaju ko je saradnik policije.

Inače, Interpol ima bazu o svim ukradenim umjetninama i bilo gdje da se ikona pojavi, lokalna policija će moći da je identifikuje i zaplijeni.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog