Region

Teški metali stigli do Drine

Nove obilne padavine u zapadnoj Srbiji ponovo su iz nekadašnjeg rudnika Stolice u Kostajniku kod Loznice pokrenule velike količine jalovine, koja u sebi sadrži ogromnu koncentraciju teških metala i drugih kancerogenih sastojaka.

Zagađenje je stiglo do Drine, a prema najnovijim analizama Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, u rekama Korenita i Jadar pronađeni su olovo, živa, arsen, kadmijum i druge hemikalije opasne po zdravlje i život ljudi.

Četiri mjeseca, nakon što su majske bujice izazvale pucanje brane na jalovištu nekadašnjeg rudnika Stolice, nove obilne padavine u zapadnoj Srbiji ponovo su pokrenule jalovinu i izazvale izlivanje opasnih materija u vodotokove u tom kraju.

Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice za ekologiju, kaže za Radio Slobodna Evropa da najnovije analize, koje je uradio Zavod za javno zdravlje u Šapcu, potvrđuju da je u pitanju ekološka katastrofa izazvana izlivanjem velikih količina teških metala.

„Pojedini metali u vodotokovima od Kostajničke rijeke, preko Korenite i Jadra su uvećani 290 puta, odnosno nekoliko hiljada procenata više od maksimalnih graničnih vrijednosti. To su uglavnom gvožđe, olovo, antimon, arsen, živa, nikal, bakar i kadmijum koji je najkarcenogeniji od njih“, kaže Dobrić.

Tim povodom u Loznici je održana vanredna sednica Gradskog veća kojoj su prisustvovali predstavnici susednih opština Krupanj, Bogatić i Šabac sa koje je stanovništvu u priobalju tih rijeka upućeno obavještenje o načinu upotrebe vode, voća, povrća, divljači i ribe sa tog područja, zbog opasnosti pozdravlje ljudi.

„U ovom momentu su najugroženiji životi ljudi kod kojih se preko lanca ishrane teški metali kumuliraju i talože se u organima“, kaže Dobrić.

Prema navodima našeg sagovornika opasno su ugroženi flora i fauna zagađenih rijeka, koja će, prema njegovim procjenama u veoma kratkom roku potpuno nestati, a prvi znaci ekološke katastrofe već su vidljivi na njihovim obalama.

„Svi mi znamo šta je vrba. To je biljka kojoj je dovoljna samo voda. Vrbe se suše pored pored Korenite i Jadra“, kaže on.

Dobrić odbacuje izjave pojedinaca koji žele da minimizirau ovu ekološku katastrofu navodeći da će navodno velike količine vode u Drini, Savi i Dunavu razblažiti teške metale.  On tvrdi da će oni ostati u našim najvećim rijekama veoma dugo.

„Slobodno se može reći da su Korenita i Jadar puni sedimenta teških metala koji će voda nositi dalje sigurno u narednih 100 godina“, zaključuje Dobrić.

Zbog svega toga Gradsko veće Loznice je uputilo zahtjev Vladi Srbije za hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama.

izvor: Slobodnaevropa.org

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog