Region

Stojanović: Biće Parade ponosa, bezbjednosni rizici mnogo manji

U nedjelju će biti održana Parada ponosa, jer su bezbjednosni rizici mnogo manji nego prethodnih godina, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbjednosti i funkcioner Srpske napredne stranke Momir Stojanović.

"Parade ponosa će biti, jer je aktivnost desničarskih organizacija ove godine beznačajna. To je, svakako, stvar procjene nadležnih službi, ali definitivno mislim da će šetnja u nedjelju biti održana", rekao je Stojanović za "Danas".

Upitan šta je to različito u odnosu na prethodne godine kada je Parada ponosa zabranjivana, on smatra da je danas prisutan mnogo manji stepen rizika.

"Preovladalo je mišljenje u društvu da se ljudska prava moraju poštovati, a u okviru toga su i prava na seksualno opredjeljenje. Na putu evropskih integracija moramo i to da realizujemo i tu nema mnogo priče", dodao je Stojanović.

On napominje da se Parada mora održati, jer to je jedan od uslova preko kojeg EU neće preći i Srbija zna da to mora da održi.

Stojanović ističe i da će nadležne službe u sektoru bezbjednosti iznijeti svoje procjene o bezbjednosnom riziku, ali misli da će ovog puta sve te procjene biti pozitivne i da će odobriti održavanje skupa.

Kako "Danas" piše, konačnu odluku o održavanju Parade ponosa policija će najvjerovatnije donijeti u petak, a bezbjednosne procjene se intenzivno rade.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog