Vijesti

Polovina populacije u Srpskoj umire od kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzročnici smrti stanovništva u Republici Srpskoj gdje se svakodnevno dogodi šest do sedam infarkta miokarda

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzročnici smrti stanovništva u Republici Srpskoj gdje se svakodnevno dogodi šest do sedam infarkta miokarda - naveo je juče u Banjaluci nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Duško Vulić.

Od kardiovaskularnih bolesti, precizirao je, najčešće oboljevaju muškarci stariji od 55 godina i žene starije od 65 godina.

Vulić je ukazao da se u Srpskoj godišnje dogodi oko 1.500 do 1.600 srčanih udara i da je zbog prevencije kardiovaskularnih bolesti potrebno bavljenje fizičkom aktivnošću i zdrav način života, bez nezdrave ishrane i cigareta.

Pomoćnik entitetskog ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović je dodao da su kardiovaskularne bolesti godišnje uzrok smrti u više od 50 odsto slučajeva u Republici Srpskoj.

Resorno ministarstvo, kako je naveo, sprovodi prevenciju kardiovaskularnih bolesti, pri čemu su najvažnije edukacija i liječenje.

Nakon obilježavanja Svjetskog dana srca Latinović je istakao da Ministarstvo zdravlja sprovodi različite programe prevencije kardiovaskularnih bolesti i kod djece školskog uzrasta, kojima se preporučuje uvođenje zdravog načina života.

Izvor: Večernje novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog