Tehnologija

„Hjulit-Pakard“ se dijeli na dvije firme

Tehnološki gigant „Hjulit-Pakard“ će se podijeliti na dvije kompanije. Ova kompanija iz SAD će razdvojiti biznis sa kompjuterima i štampačima od hardvera i usluga koje kao korporacija pružaju.

Akcionarima će biti podijeljene akcije oba novonastala biznisa.

Ova podjela je rezultat radikalnog plana restrukturiranja, koji je već doveo do desetina hiljada otkaza tokom zadnjih par godina.

Firma je sada u četvrtoj godini svog petogodišnjeg plana restrukturiranja koji ima za cilj da se prilagodi novoj eri poslovanja.

Trenutna izvršna direktorka Meg Vitmen, koja ima zadatak da među zvijezde vrati 75-godišnju firmu, kaže da će sada biti mnogo lakše agresivnije se suočiti sa brzim promjenama na tržištu.

Iz HP-a su naveli da očekuju da će podjela biti okončana do kraja 2015. godine.

Podjela HP-ovih poslova dolazi u vrijeme kada i ostale tehnološke kompanije imaju potrebu da se razdvoje. Prošle sedmice e-bay je objavio da će razdvojiti svoj PayPal sistem plaćanja u posebnu kompaniju. HP je bio pod pritiskom od strane novih rivala kao što je kineska firma Čenovo, koja je prestigla HP kao najveći proizvođač kućnih računara 2012.

Osnovana od strane Bila Hjulita i Dejva Pakarta 1939. Godine HP je pomogao PC revolucija i sada širom svijeta ima više od 300.000 zaposlenih.

 Izvor: BBC

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog