BiH

Bespovratna sredstva za privatne kompanije u poplavama pogođenim područjima

FIRMA projekat finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) poziva zainteresovana preduzeća da se prijave na drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava (grant) namjenjenih očuvanju radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Uz pet opština obuhvaćenih prvim pozivom, Doboj, Doboj Jug, Domaljevac-Šamac, Maglaj i Šamac ovim pozivom se dodaju još dvije opštine, Gračanica i Bijeljina kao i dodatni proizvodni sektor - prehrambena industrija. 

Na ovaj poziv mogu se javiti sva preduzeća iz navedenih sedam opština čija je osnovna djelatnost proizvodnog, odnosno proizvodno-uslužnog karaktera (preduzeća iz proizvodnog lanca vrijednosti) uključujući i prehrambenu industriju.

FIRMA projekat će pružiti podršku privatnim preduzećima iz proizvodnog i proizvodno-uslužnog sektora, osim preduzeća koja su direktno ili indirektno uključena u proizvodnju opreme za nadzor, vojne opreme ili oružja novu ili korištenu, opreme za policijske agencije ili agencije za provođenje zakona, opreme i usluga vršenja pobačaja, opreme za kontrolu vremenskih prilika, luksuzne robe i opreme za igre na sreću. FIRMA će podržati preduzeća u oživljavanju proizvodnih procesa, očuvanju radnih mjesta te održavanje njihove pozicije na tržištu.

Sljedeći pravni subjekti imaju pravo apliciranja za FIRMA-ina bespovratna sredstva:

Preduzeća u privatnom vlasništvu sa područja opština Doboj, Doboj Jug, Domaljevac-Šamac, Maglaj , Šamac, Gračanica i Bijeljina.

Preduzeća koja se bave proizvodnjom i proizvodno-uslužnim djelatnostima uključujući prehrambenu industriju.

Preduzeća koja imaju pet ili više zaposlenih (zvanično prijavljenih zaključno sa datumom 30.4.2014). 

Preduzeća koja nemaju dugovanja ili drugih neispunjenih obaveza prema poreskim upravama, uključujući i socijalna davanja na ime radnika.

Preduzeća koja u periodu prije poplava nisu poslovala sa gubitkom.

Namjera je da se pomogne preduzećima koja imaju pet (5) ili više zaposlenih (zvanično prijavljenih zaključno sa datumom 30.4.2014) i koja su pretrpjela štetu od poplava. 

Cilj je obezbjediti pomoć kroz bespovratna sredstva onim kompanijama za koje ta podrška znači sprečavanje neminovnog gubitka tržišta, proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta.

U sklopu programa podrške preduzećima, FIRMA projekat će dodijeljivati bespovratna sredstva (grant) u rasponu od 15.000 do 40.000 KM, iako su mogući izuzeci, kako u smislu manjih, tako i u smislu većih iznosa.

Prvi rok za dostavljanje koncept formulara je 19. oktobar 2014.; FIRMA projekat zadržava pravo da omogući i dodatne rokove.

FIRMA projekat će održati informativne sastanke u sljedećim gradovima i to po sljedećem rasporedu:

9. oktobar u Gračanici za preduzeća iz opštine Gračanica; Početak sastanka u 11:00 sati; Mjesto: Zgrada Opštine Gračanica, Mula Mustafe Bašeskije br. 1, 75320 Gračanica

10. oktobar u Bijeljini za preduzeća iz opštine Bijeljina; Početak sastanka u 10:00 sati ; Mjesto: Zgrada Gradske uprave Bijeljina (velika sala), Trg kralja Petra I Karađorđevića br. 1, 76300 Bijeljina

izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog