Vijesti

Sorensen: Cilj izvještaja o napretku da pomogne budućim vlastima

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je da je ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH operativni dokument koji će da pomogne BiH, te istakao da to nije politički manifest, niti se njime želi "upirati prstom" u krivca.

On je danas u Sarajevu rekao da ko god da dođe na vlast, poslije opštih izbora, može da krene od prve stranice izvještaja i vidi koji su problemi identifikaovani u njemu i krene da ih rješava. 

"Evropska komisija radi pregled izazova koji se trebaju prevazići. Ovo nije aktivnost `upiranja prstom` na bilo koga koja će omogućiti politikanastvo već proces koji zemlji treba da ukaže na određene izazove. Mi razmatramo koje su to strukturale stvari koje se trebaju promijeniti da bi zemlja ostvarila određeni napredak", pojasnio je Sorensen. 

Naglašavajući da nema značajnijih razlika između ovog izvještaja o napretku BiH i prethodnih, Sorensen je naveo da bi njegova ocjena mogla da se iskaže kao "zastoj i razočaravajuće". 

Podsjećajući da je Izvještaj za BiH napisan na isti način kao i za ostale zemlje obuhvaćene procesom proširenja, specijalni predstavnik EU je rekao da nije EU kriva što nije ostvaren napredak. 

"Pokušavamo vam pomoći da prevaziđete prepreke. BiH može mnogo bolje od urađenog, a za to ima na raspolaganjun sva sredstva i pomoć EU", poručio je Sorensen. 

Prema njegovim riječima, ovogodišnji 10. Izvještaj "nema imput iz BiH, jer nije mogao da bude postignut dogovor u BiH o sadržaju tog imputa". 

On ističe da Izvještaj upravo ukazuje na problem nemogućnosti usaglašavanja prioriteta i politika unutar BiH. 

Sorensen smatra da je koordinacija jedna od slabosti u strukturi BiH, navodeći da je ona demonstrirana i u činjenici da nije bilo odgovora iz BiH na izvještaj. 

On je naglasio da je koordinacija jedan od izazova i kada je riječ o ekonomskim i političkim pitanjima. 

"Problemi u političkom smislu odražavaju se u nemogućnosti ili nepostojanju volje u BiH da ispunui svoje međunarodne obaveze koje je preuzela prvenstveno svojim članstvom u Savjetu Evrope, ali i u smislu presuda Evropskog suda za ljudska prava", dodao je Sorensen. 

Kada je riječ o ekonomiji, prema njegovom mišljenju, pored nekih pozitivnih pomaka u smislu rada Fiskalnog savjeta BiH i usvajanja budžeta, neka druga pitanja koja se vežu za proces pridruživanja nisu zadovoljavajuća. 

"BiH 60 odsto robe uvozi iz zemalja EU, a značajna roba se i izvozi u te zemlje. EU je BiH prirodno tržište. Tu su izazovi koji se moraju uraditi a koji se tiču članstva Hrvatske u EU. Tu su i dalje izazovi uspostavljanja BiH kao jedinstvenog tržišta", naveo je Sorensen. 

On je rekao da je jasno da BiH u ekonomskom smislu ima veoma značajne izazove sa kojima će se susresti u narednim godinama, ne samo kada je riječ o članstvu u EU, nego i naplati dugova koji će da pristignu. 

"Realizacija mjera i aktivnosti iz Sporazuma za rad i zapošljavanje biće prioritet vlasti koje će biti izabrane na ovim izborima", poručio je Sorensen. 

Prema njegovim riječima, u Izvještaju ima i manjih pozitivnih stvari koje se najvećim dijelom odnose na pravnu tekovinu EU u smislu uspostavljanja tijela za borbu protiv korupcije, te na popis stanovništva. 

"Sve to zajedno nije dovoljno. Nije dovoljno uspostaviti Agenciju za borbu protiv korupcije. Morate da imate i osoblje i obezbijeđeno finansiranje", pojasnio je Sorensen. 

On je poručio i da je pozitivno da EU ostaje uz BiH i da ima plan, ali i želi da se i drugi priključe njegovoj realizaciji.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog