Vijesti

Predsjedništvo nije usvojilo poziv SAD da donira oružje za borbu protiv terorizma

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, kazao je na konferenciji za novinare, nakon jučerašnje sjednice kolektivnog šefa države, da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome da tonu viška naoružanja i municije ustupi Iraku za borbe protiv Islamske države (IS).

Iako je zahtjev za izdvajanje dijela viška naoružanja za potrebe borbe protiv IS-a BiH uputila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Predsjedništvo BiH još ga nije prihvatilo.

- Nije donesena konačna odluka o tome dok Ministarstvo ne sagleda sve ove procedure i stupi u kontakt sa svima onima koji će je primiti. Prije petnaestak dana dobili smo notu od Ambasade SAD, u kojoj se od BiH traži, ako smo u mogućnosti, da pomognemo Iraku u borbama protiv takozvane IS. Predsjedništvo BiH nakon razmatranja donijelo je odluku kojom zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da uradi sve procedure koje podrazumijevaju mogućnosti izdvajanja jedne tone municije - istakao je Radmanović, dodajući da BiH ima 17.000 tona viška naoružanja i municije.

17.000 tona viška oružja i municije BiH ima u skladištima

Nakon što je „Dnevni avaz“ juče zatražio i zvaničan stav Ambasade vodeće svjetske sile i lidera koalicije u borbi protiv IS-a, iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH rečeno je to da se, koliko je njima poznato, razgovori o ovom pitanju nastavljaju.

- Ministarstvo odbrane BiH procijeniće mogućnost pružanja pomoći, prije nego što uputi preporuku Predsjedništvu BiH. Nadamo se da će BiH na kraju odlučiti da podrži koaliciju – rekli su nam iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Traže pojašnjenje

Radmanović je rekao da je potrebno da se dobiju jasna objašnjenja kako će se municija iznositi iz zemlje i kome će tačno biti uručena. On je potvrdio da BiH nije pristupila koaliciji koja se formira u svijetu za borbe protiv IS-a, "jer o tome nije donesena zvanična odluka", iako je BiH stavljena na listu Stejt deparmenta među zemlje koje su u koaliciji. Najavio je da će se o tome razgovarati onog trenutka kada budu imali sve potrebne informacije.

Granica s Crnom Gorom

Predsjedništvo BiH juče je usvojilo i nekoliko međunarodnih sporazuma koji su prošli proceduru, a jedan od njih je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog