Vijesti

Još 35 miliona za auto-put Banjaluka Doboj

Juče je u gradu na Vrbasu potpisan amandman na ugovor o izgradnji saobraćajnice Banjaluka - Doboj. Riječ je o kreditu EBRD, na rok od 15 godina otplate, sa grejs periodom od tri godine.

Srpska će od Evropske banke za obnovu i razvoj dobiti dodatnih 35 miliona evra za deonicu auto-puta Banjaluka - Doboj. Potvrdili su to ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i direktor Kancelarije EBRD u BiH Jan Braun, koji su juče u Banjaluci potpisali amandman na ugovor o garanaciji za izgradnju ovog auto-puta.

Špirić je poslije potpisivanja ugovora rekao da je ovo veoma bitan amandman, koji se odnosi na dodatne milione evra za izgradnju dionice Prnjavor - Doboj, dužine 36,6 kilometara i oko 22 kilometra pristupnih puteva, tehničke pomoći i nadzora.

On je naveo da je riječ o povoljnom kreditu, na rok od 15 godina otplate, sa grejs periodom od tri godine i kamatom euribor plus jedan odsto. Špirić je rekao da je garant potpisivanja ovog amandmana BiH, sugaranciju daje Vlada Republike Srpske, a kreditno se zadužuje preduzeće „Auto-putevi Republike Srpske“.

- Mislim da se izgradnja auto-puta Banjaluka - Doboj odvija planiranom dinamikom, a prema informacijama koje imam do sada je završeno negdje oko 50 odsto posla i ova sredstva potrebna su da bi se taj posao uspješno doveo do kraja - naveo je Špirić. On je rekao da BiH sa EBRD ima dobru saradnju, da postoje ugovori od 1,6 milijardi evra kroz 116 projekata, gdje je do sada ostvareno oko 1,2 milijarde evra uglavnom u projekte infrastrukture, zaštite životne sredine, malih i srednjih preduzeća.

Direktor Kancelarije EBRD u BiH Jan Braun rekao je da EBRD podržava razvoj putnog sektora i da će ovim dodatnim sredstvima biti omogućeno Srpskoj da svoja vlastita sredstva iskoristi za neke druge projekte.

Jan Braun je podsjetio da je podrška EBRD Srpskoj počela finansiranjem auto-puta Banjaluka - Gradiška, a nastavljeno finansiranjem Mahovljanske petlje. Dodao je da je prije nekoliko godina potpisan ugovor od 150 miliona evra za istočnu dionicu auto-puta Banjaluka - Doboj i da EBRD sarađuje sa Evropskom investicionom bankom, koja finansira zapadnu dionicu tog auto-puta.

 

Izvor: Novosti.rs

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog