Vijesti

Guardian: BiH ima najkomplikovaniji politički sistem na svijetu

I svjetski mediji su bacili oko na opšte izbore u BiH, naime poznati britanski list The Guardian, na svom veb portalu, juče je objavio sveobuhvatan tekst o izborima, istoriji BiH i o njenom komplikovanom političkom sistemu.

Naslov članka sam po sebi govori šta Zapad misli o BiH, a to je da naša zemlja ima najkomplikovaniji politički sistem na svijetu. 

Tekst počinje tako što autor objašnjava da su ovo sedmi izbori od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u zemlji u kojoj je politička pripadnost uglavnom zasnovana na etničkom identitetu. Autor dodaje da će etnička politika igrati svoju ulogu i na ovim izborima. 

“Bosna je dom najkomplikovanijem institucionalnom poretku na svijetu”, piše u članku koji potpisuju Alberto Nardelli , Denis Džidić i Elvira Jukić.

Oni dodaju da se ovaj put, pored etničke politike, zemlja bavi i drugim problemima kao što su ekonomski i socijalni problemi, te korupirani političari, stagnacija i velika nezaposlenost stanovništva. 

Dodatan udarac ekonomiji zadale su i katastrofalne majske poplave, čija se šteta procjenjuje na 2 milijarde evra, što je 15 odsto BDP-a BiH, piše Guardian. 

Prema pisanju ovog lista, kako bi se objasnio ovaj najkomplikovaniji politički sistem, mora se krenuti od Dejtonskog sporazuma. U daljem tekstu Guardian piše o ratu u BiH, te podjelama po entitetima, distriktima i kantonima. 

Republika Srpska traži veću autonomiju, hrvatske stranke se bore za treći entitet, a nekoliko bošnjačkih stranaka nadaju se većoj centralizaciji države, piše Guardian. 

Nakon detaljnog opisa političke situacije, Guardian objašnjava sistem glasanja riječima; “Na izborima u nedjelju takmičiće se 65 partija, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije, a najveće stanke su SDP, SDA, SBB BiH, HDZ BiH, HDZ 1990. i SNSD”.

Guardian za SNSD piše da vodi politiku “lijevog centra” i ako je u stvarnosti nacionalistički nastrojena stranka.

“Odlazeća vlada i parlament su najgori ikada. Skupština je u zadnje četiri godine usvojila 106 zakona, a u periodu od 2006-2010, 180. U svrhu poređenja, u istom periodu Vlada Crne Gore usvojila je 350 zakona, Srbija 500, a Hrvatska 750”, piše Guardian.

Članak završava riječima; “Ustav i institucije jedne države su uvijek posljedica njene istorije. U Bosni i Hercegovini, podjele iz prošlosti su možda zamrznute, ali njihova kompleksnost i ožiljci imaju veliki uticaj na to kako se parlament i vlada biraju i organizuju".  

piše: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog