BiH

Projekat FRAME - Vještine za budućnost - 2020

Evropska fondacija za obuke (ETF) je agencija Evropske unije koja podržava 30 partnerskih zemalja u unapređenju razvoja ljudskog kapitala kroz reformu obrazovanja i stučne obuke.

”Širom Evrope ministri su odgovorni za razvoj ljudskih resursa, obrazovanje, stručne obuke i zapošljavanje i suočeni su sa zahtjevom da donesu rezultate u što kraćem roku. Vještine su relavantan preduslov za održivi rast, inovacije i razvoj”- rekla je Madlen Serban ETF direktor na nedavno održanoj konferenciji u Tirani.

Konferencija u Tirani je održana povodom zaključenja projekta FRAME koji je finansiran od strane Evropske Unije. Projekat je podržao planove nacionalne reforme i analizirao moguće opcije za usavšavanje vještina u sedam zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Kosovo*, Crna Gora, Srbija i Turska.

Uz brzo mjenjanje ekonomije i starenja društva, obuka odraslih i dokvalifikacija biće sve više i više važna. U Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama u regionu obično samo 3% odraslih učestvuje u tzv cjeloživotnom učenju upoređujući sa EU prosjekom od 10.7%. Nezaposlenost među mladima u Bosni i Hercegovini je dostigla gotovo 58%, 55% Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, 51% u Srbiji.

“Ono što je važno sada su rezultati” rekao je Gerhard Schumann-Hitzler iz Evropske direkcije komisije za proširenje. “Mi radimo na posboljšanju uslova života i prespektive za ljude koji napuštaju region. 

Ne radimo da bismo dopunili police sa novim izvještajima. Treba da obezbjedimo da zemlje imaju kapacitet da razviju prave vještine za konkurentne i inkluzivne ekonomije.“

Nedavna studija Međunarodnih organizacija rada (International Labour Organisations) potvrdila je postojanje znatnog nad-obrazovanaja (oko 20% mladih radnika) paralelno sa nedovoljnim obrazovanjem (oko 15 %), dva fenomena nepotrebnog kao i neiskorištenog u obrazovanju i neefikasnu upotrebu ljudskih resursa.

Prema najnovijim podacima stopa nezaposlenosti mladih iznosi 26% u Albaniji, 41% u Crnoj Gori, 46% u Srbiji, 54% u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, te 57% u Bosni i Hercegovini.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog