Region

Evropska komisija: Beogradu dodijeliti 60 miliona evra

Evropska komisija predložila je da se iz Fonda solidarnosti EU izdvoji 80 miliona evra pomoći Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj za otklanjanje štete od poplava, od čega je 60 miliona evra namijenjeno Srbiji, kao zemlji koja je najviše pogođena poplavama.

Prijedlog o izdvajanju te pomoći potpisao je budući komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je nadležan za Fond solidarnosti EU, a pomoć treba još da potvrde Evropski parlament i Savjet EU - prenijeli su beogradski mediji. 

U saopštenju Evropske komisije navodi se da će Hrvatskoj od te sume biti dodijeljeno 8,96 miliona evra, a Bugarskoj 10,5 miliona evra za saniranje štete od poplava koje su te zemlje i Srbiju pogodile u maju i junu ove godine. 

Ta sredstva namijenjena su, prije svega, za obnovu ključne infrastrukture i usluga, kao i troškova operacija spasavanja i čišćenja pogođenih područja te otklanjanje neposredne štete i hitne potrebe nakon poplava. 

"Ova odluka odslikava pravu prirodu Fonda, a to je solidarnost sa našim zemljama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju, u trenucima kada im je pomoć potrebna zbog prirodnih katastrofa", rekao je Han.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog