Opšti izbori 2014

Međunarodni posmatrači: Izbori provedeni u "konkurentskoj atmosferi"

Dan izbora protekao je generalno uredno, ali su primijećene neke tehničke nepravilnosti tokom cijelnog dana, uz znatno pogoršanje procesa tokom brojanja glasova, saopštili su danas međunarodni izborni posmatrači.

Proces glasanja ocijenjen je kao dobar ili veoma dobar na 94 odsto posmatranih biračkih mjesta, a ukupna ocjena brojanja glasova je negativnija, pri čemu je 25 odsto posmatranih biračkih mjesta ocijenjeno kao loše ili veoma loše. 

Izbori su održani u "konkurentskom okruženju" i BiH ima pravni okvir dovoljan za provođenje demokratskih izbora, ali međuetnička podjela i nepovjerenje ostaje ključni faktor, saopštio je danas u Sarajevu specijalni koordinator i predvodnik kratkoročne posmatračke misije OEBS-a Roberto Bateli. 

"Jučerašnji izbori pokazuju da BiH ima pravni okvir koji je dovoljan za provođenje demokratskih izbora. Međutim, nedostatak političke volje da se odmakne od Dejtonskog sporazuma sprečava BiH da se odmakne od sadašnjih međuetničkih podjela u pravcu stvarnog napretka", rekao je Bateli. 

Iako je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH generalno provela izbore efikasno i uživala povjerenje većine aktera, međunarodni posmatrači su zabilježili da su brojni slučajevi angažovanja političkih stranaka i individualnih kandidata u trgovini mjestima u biračkim odborima da bi dobili veću zastupljenost u određenim oblastima. 

U preliminarnim nalazima i zaključcima Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ OEBS-a navodi se da je to rezultiralo određenom političkom neravnotežom u odborima i smanjilo povjerenje u integritet procesa. 

"Izbori su u osnovi dobro provedeni i tehničke manjkavosti koje su zabilježene mogu se prevazići političkom voljom. Problem je, međutim, nepovjerenje u demokratske institucije, odnosno, što se stvari ne mijenjaju nakon izbora što je i razlog da je zemlja u ćorsokaku", rekao je šef delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Tini Koks. 

Koks je naveo da je to i razlog što mnogi građani ne vjeruju u demokratske institucije, a političari smatraju da to nije njihov problem. "Međutim, nepovjerenje u demokratske institicije ugrožava stabilnost zemlje, što je i razlog zbog koje mi izražavamo zabrinutost", dodao je Koks. 

Šef dugoročne Izborne posmatračke misije ODIHR Korin Jonker istakla je da će u završnom izvještaju o izborima u BiH, koji će biti objavljen za osam sedmica, biti razjašnjena pitanja velikog broja nevažećih listića. 

Ona je naglasila da visoki nivo nevažećih listića predstavlja i znak nepovjerenja u sistem, što nije dobro. 

Šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Marijeta Tidi rekla je da se danom izbora, generalno, dobro upravljalo i da su članovi biračkih odbora većinom radili efikasno. 

"Novi uslov o zastupljenosti polova od 40 odsto poštovan je i u tijelima izborne administracije i na kandidatskim listama. Nažalost, to ne znači da će to rezultirati i proporcionalnom zastupljenošću polova i u zakonodavnim tijelima", rekla je Tidijeva. 

U izvještaju međunarodnih posmatrača, između ostalog, navodi se da je kampanja protekla bez smetnji i da se poštovane slobode udruživanja i okupljanja. Političke stranke su usmjerile kampanje prema svojim etničkim zajednicama. 

Ukazano je da je uprkos velikom broju medija, medijsko okruženje i dalje segmentirano po etničkoj liniji, te da su se javni emiteri pridržavali zakonskih obaveza da kandidatima omoguće jednako besplatno vrijeme za emitovanje i ponudili su biračima priliku da saznaju više o kandidatima u izbornim debatama i emisijama. 

"Međutim, rezultati monitoringa medija koji je provela Izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR potvrdili su raširene navode o pristrasnosti emitera", navodi se u izvještaju. 

Konačna ocjena izbora djelimično će zavisiti o provođenju ostalih faza izbornog procesa, uključujući brojanje, izradu zbirnih rezultata i njihovo objavljivanje, te rješavanje mogućih prigovora i žalbi nakon izbora. 

Konačan izvještaj biće objavljen osam sedmica nakon okončanja izbornog procesa, a Parlamentarna skupština OEBS-a predstaviće svoj izvještaj o izborima u BiH 3. decembra, dok će delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope svoj izjveštaj predstaviti 18. novembra na sastanku Stalnog odbora u Briselu.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog