Opšti izbori 2014

Guardian: Izbori pokazali da su pitanja nacionalnog identiteta ostala neriješena

Rezultati izbora ukazuju na to da su i 19 godina nakon sukoba u BiH, pitanja nacionalnog identiteta ostala neriješena, piše Guardian.

Svjetski mediji su pažljivo pratili izbore u BiH, a nakon proglašenih preliminarnih rezultata poznati britanski list The Guardian piše sljedeće: 

"Nacionalisti iz suparničkih etničkih grupa su odnijeli pobjedu na bosanskim izborima – rezultat koji će produbiti podjele i pogoršati nestabilnosti u jednoj od nasiromašnijih evropskih zemalja". 

Milorad Dodik je opisan kao vođa sa čvrstim vezama s Moskvom, koji je odavno RS obećao nezavisnost. Njegov cilj je da RS sve manje funkcioniše kao entitet, a sve više kao samostalna država, piše Guardian. 

U daljem tekstu autori objašnjavaju da je zastoj između nacionalističkih lidera oslabio kolektivno Predsjedništvo BiH i druge državne institucije, te da srpski nacionalisti imaju za cilj da sve zajedničke institucije dodatno oslabe.

Guardian piše da gotovo 19 godina nakon sukoba u Bosni, u kojoj je poginulo 100.000 ljudi, preliminarni rezultati izbora ukazuju na to da su temeljna pitanja oko kojih se rat vodio – nacionalni identitet, etničke razlike i struktura vlasti – još uvijek neriješena. 

Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio krvoproliće, ali posljedice „etničkog čišćenja“, koje su duboko ukorijenjene u svijest građana, su cementirale podjelu između dva dijela države, piše Guardian.

Ovo je takođe dovelo do formiranja više nivoa vlasti sa kabinetima i parlamentima na državnoj, entitetskoj i kantonalnoj razini, pa je BiH opterećena političarima i državnim službenicima koji uglavnom sami sebi isplaćuju plate, a koje su nemoralno visoke za ovu osiromašenu zemlju, piše Guardian. 

Autori dodaju da su frustracije BiH građana isplivale na površinu tokom protesta u februaru. Te da je polemika oko boravka 150 ruskih kozaka u Banjaluci, na poziv Dodikove vlade, a čiji vođa je vodio vojnu jedinicu tokom invazije i aneksije Krima, potvrdila rastuću nervozu i nestabilnost ove zemlje.

Dodaju da ovi izbori nisu oslobodili BiH od začaranog kruga siromaštva i nezadovoljstva.

Zaključak je da u BiH ništa ne funkcioniše. 

piše: Frontal

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog