Opšti izbori 2014

Tadić: Moguće neregularnosti

Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić rekao je danas da je na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH bilo više od 47.000 nevažećih glasova, a za predsjednika Srpske više od 32.000, ocjenjujući da to ukazuje na moguće neregularnosti.

"Zbog svega toga smo izrazili sumnju i obratili se svim lokalnim izbornim komisijama da dostave zapisnike da bi naš pravni tim do kraja istražio ovaj slučaj", rekao je Tadić na konferenciji za novinare. 

On je naveo preliminarne rezultate prema kojima je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić osvojio 48,31 odsto, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović 48,14 odsto, a da je za predsjednika Srpske rezultat kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Milorada Dodika 47,10 odsto, a njegov /Tadićev/ 45,16 odsto. 

"Očekivano je u ovom trenutku da će kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pobijediti, kao što je očekivano da će rezultat u trci za mjesto predsjednika Republike Srpske biti veoma težak i nejasan do samog kraja", rekao je Tadić, nakon što je Centralna izborna komisija objavila preliminarne, nekompletne i nezvanične rezultate. 

On je rekao da su stranke iz Saveza za promjene na izborima za parlament BiH ostvarile uspjeh, kao i za nivo Narodne skupštine Srpske. 

"Tako su političke stranke, u prvom redu SDS, povećale broj poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH i u Narodnoj skupštini Srpske. To nas dovodi do zaključka da je situacija oko zajedničkih organa, što se tiče Saveza za promjene, takva da postoje uslovi da bude dio vlasti u zajedničkim organima BiH", naveo je Tadić. 

On je rekao da od konačnog prebrojavanja glasova za Narodnu skupštinu Srpske zavisi ko ima pravo prvog poteza i pravo formiranja Vlade Srpske. 

Tadić je rekao da je SDS na ovim izborima postigla veliki uspjeh, u prvom redu da je veoma značajan uspjeh postigla u Banjaluci. 

On je izrazio nezadovoljstvo što veći procenat birača nije izašao na glasanje, iako je, kako je rekao, 45 odsto ljudi koji nisu izašli na izbore nezadovoljno stanjem u Srpskoj. 

Kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je pobijedio za to mjesto i da tu više nema nikakvih dilema, a što su priznali i u SNSD-u. 

On je zahvalio svim građanima, ne samo onim koji su glasali za njega, već svima koji su izašli na izbore. 

Ivanić je rekao da će kao član Predsjedništva BiH čuvati Republiku Srpsku, da Srpska sa njim može biti stabilna i sigurna i da će sa punim respektom i poštovanjem predstavljati Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama. 

"Pokazalo se da je ono što smo saopštavali tokom izborne noći bilo tačno i istinito i bez ikakvog preuveličavanja i da smo za razliku od drugih, prije svega SNSD-a, konzistentno iznosili izborne rezultate kako su oni dolazili", naveo je Ivanić. 

On je dodao da je "takvim reagovanjem spriječen pokušaj lažnog prikazivanja izbornog rezultata u sinoćnjem nastupu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika". 

Ivanić se osvrnuo i na tvrdnje da će on dobiti bošnjačke glasove, rekavši da se u tom kontekstu pogledaju glasanja tamo gdje je bošnjački narod većina i da se "nakon toga otvori tema ko je kupovao čije glasove i ko molio za čije glasove".

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog