Opšti izbori 2014

Neosnovan prigovor SNSD-a na predizborni govor Milovana Bjelice

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je kao neosnovan odbacila prigovor SNSD na obraćanje kandidata SDS-a za poslanika Narodne skupštine Republike Srpske Milovana Bjelice 6. oktobra na predizbornoj tribini na Palama.

Nakon analize transkripta tonskog zapisa obraćanja Bjelice, ocijenjeno je da on nije prekršio Izborni zakon BiH i da nije koristio jezik mržnje. 

Bjelica je tada lidera SNSD-a Milorada Dodika okarakterisao kao "neprijatelja, koji se koristi ucjenama i otimačinom". 

Raspravljajući o prigovoru SNSD-a, CIK je imao u vidu i jučerašnju odluku Apelacionog odjeljenja Suda BiH koje je djelimično uvažilo žalbu kandidata PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske Slavka Vučurevića i poništilo raniju odluku Komisije kojom je njegovo ime skinuto sa kandidatske liste, ali je ostavilo novčanu kaznu izrečenu njemu i PDP-u zbog dešavanja na predizbornim tribinama ove stranke u Trebinju i Nevesinju. 

Na sjednici CIK-a razmotrena je i informacija o podnesenim prigovorima i žalbama na ovogodišnji izborni proces. 

Navedeno je da je od 10. do 15. otobra CIK-u stiglo ukupno 58 prigovora, ali da je većini slučajeva riječ o prigovorima za slučajeve koji su u nadležnosti opštinskih izbornih komisija. 

Kada je riječ o zahtjevima za ponovljeno brojanje, istaknuto je da su oni preuranjeni. 

Uz ocjenu da dobijeni prigovori brojnošću i sadržajem ne mogu narušiti regularnost ovogodišnjih izbora u BiH, konstatovano je da će svi prigovori i žalbe iz nadležnosti CIK-a biti riješeni prije utvrđivanja validnosti i objavljivanja izbornih rezultata, kako bi u slučaju opravdanosti nekih žalbi i zahtjeva na vrijeme moglo biti obavljeno ponovljeno brojanje. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog