BiH

U inostranstvu bi radilo 78% bh. građana

Istraživanje, u kojem je učestvovalo oko 1.200 građana BiH, pokazalo je da ih je više od 78 odsto spremno živjeti i raditi u inostranstvu.

Štaviše, u poređenju s ostatkom Evrope, BiH se nalazi na visokom šestom mjestu zemalja čiji su građani najspremniji na život i rad u inostranstvu, a Njemačka, Austrija i Švajcarska su im najpoželjnije destinacije.

Sve to pokazuju rezultati istraživanja koje su sprovele "Boston konsultantska grupa" i grupacija portala za zapošljavanje "Network", čiji je član i Posao.ba, a koji je podatke juče saopštio.

"Istraživanje se dotaklo i motivacijskih faktora u radnom okruženju, pa je tako bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 poena)", saopštili su sa portala Posao.ba.

Pritom su dodali da su finansijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad ispitanici pozicionirali na drugo i treće mjesto prema važnosti.

"Kao najmanje bitan ispitanici su ocijenili dobar balans posla i privatnog života, privlačnu fiksnu platu i izazovne radne zadatke", naveli su s portala Posao.ba.

Komentarišući ovo istraživanje, bh. poslodavci i sindikalci složili su se u nekoliko stavki, a najviše u jednom: nisu iznenađeni činjenicom da većina građana mašta od "bijegu" u bogatije države.

Poslodavci kažu da živimo u državi koja više troši nego što ubire, tako da, kako dodaju, sav teret finansiranja silne administracije pada na privrednike, koji imaju i visoke stope opterećenja na lične dohotke.

Nikoga u ovakvim okolnostima ne čudi, kako dodaju poslodavci, to što lični dohoci radnika i njihov standard nisu na nivou koji može da zadovolji svakodnevne potrebe zaposlenih.

"Prosječna plata ne može da podmiri ni osnovnu potrošačku korpu za onu porodicu u kojoj jedno radi. To znači da mi, osim toga što 30 odsto stanivništva živi u segmentu gladnih, imamo i 20 odsto onih koji žive na granici siromaštva", ocjenjuje Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Prema njegovim riječima, ni poslodavci nisu zadovoljni, a bili bi da u BiH postoji ekonomska politika čiji bi instrumenti podsticali nova zapošljavanja i omogućila malim firmama, koje počinju s radom, niže stope opterećenja, bar za početak.

"Ljudi koji očekuju posao u BiH žele da idu vani, jer ne mogu da dočekaju da se ovdje zaposle", naglašava Bakšić.

Sindikalne vođe ocjenjuju da u BiH ne postoji odgovarajući pravni okvir koji garantuje bilo kakvu sigurnost, te ih rezultati ovog istraživanja uopšte ne iznenađuju.

"Čak i ako imate neko radno mjesto koje vam sada daje određenu sigurnost, sve je to ovdje toliko neizvjesno da je suludo ne razmišljati o odlasku u neki sistem koji je uređen i koji vas ne može dovesti u situaciju da, ne svojom greškom, već zbog nekih društvenih tokova, ostanete bez svoje egzistencije", upozorava Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U ovom istraživanju nije učestvovao Marko S., radnik iz Banjaluke, ali da jeste, sigurno bi, ističe, uticao na to da procenat onih koji žele da se zaposle u inostranstvu bude još veći.

"Čemu ja ovdje da se nadam? Platu i ne dobijem, a već računam kako ću njome podmiriti troškove koji su mi se već nagomilali. Nema ovdje napretka i prvom prilikom, ako mi se ukaže, 'zbrisaću' što dalje", ogorčeno priča ovaj radnik.

PRIORITETI

Bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta

Finansijsku stabilnost ispitanici pozicionirali na drugo po važnosti

Osjećaj da se cijeni njihov rad ispitanici stavili na treće mjesto

Privlačna plata i izazovni radni zadaci radnicima najmanje bitni

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog