Opšti izbori 2014

Odgovor CIK-a: Prvo utrvđivanje pa potvrđivanje glasova

Nakon što je CIK juče u 14 časova objavio preliminarne izborne rezultate, mnogi su primijetili da se rezultati za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS nisu promijenili u odnosu na prethodne rezultate. Jedina vidljiva razlika bila je u broju obrađenih biračkih mjesta, međutim nijednom od kandidata nisu uračunati glasovi.

Portparol CIK-a Maksida Pirić, potvrdila je za Frontal da do promjena u glasovima nije došlo zbog toga što u BiH postoji više kategorija birača. Naime, raseljene osobe se broje na redovnim biračkim mjestima, ali se vode kao posebno biračko mjesto. 

„Jedna od kategorija su osobe koje imaju status raseljenih osoba koje mogu da glasaju u odsustvu ili lično u opštini prebivališta iz 1991. godine. Takvih birača nema puno, ali mi ih moramo voditi kao posebno biračko mjesto. Ta biračka mjesta su pridružena redovnim biračkim mjestima i ti glasovi se broje na redovnom biračkom mjestu. Oni su već unešeni“, objasnila je Maksida Pirić.

Dodala je da CIK u ovom trenutku vrši kontrolu i pripremu rezultata za utvrđivanje, a tokom tog procesa moraju se evidentirati i pomenuti glasači. 

 „Mi u ovom trenutku radimo kontrolu i pripremu rezultata za utvrđivanje. U glavnom centru za brojanje se broje nepotvrđeni, odsutni, mobilni tim, pošta... tako da kada sve to završimo, objedinimo i utvrdimo, tek tada se ima pravo podnositi i prigovarati na izborni rezultat, sve prije toga je preuranjeno“, objasnila je portparolka CIK-a. 

Pirić je dodala d, nakon što se objedine glasovi sa svih biračkih mjesta, glasovi iz inostranstva, te glasovi mobilnih timova itd., prema Izbornom zakonu CIK ima  rok od 30 dana da potvrdi i objavi konačne rezultate. Drugim riječima prvo ide postupak utvrđivanja, pa onda postupak potvrđivanja izbora koji po zakonu može da traje do 30 dana. 

 

autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog