Region

Hrvatska da vrati vilu Vojvodina

NOVI SAD - Vojvodina će uskoro pokrenuti postupak pred nadležnim organima Hrvatske da joj bude vraćena vila "Vojvodina" u mjestu Lovran na Kvarnerskoj rivijeri, koju su hrvatske vlasti 1995. godine prodale ruskom bankarskom mogulu za 15 miliona maraka /tadašnjih oko 21 milion dolara/, piše novosadski "Dnevnik".

List podsjeća da su vilu "Vojvodina" hrvatske vlasti prodale ruskom bankarskom i medijskom mogulu Sergeju Sergejeviču Rodionovu, iako na to nisu imale pravo.

Vila u Lovranu je jedan od najreprezentativnijih objekata u tom dijelu Kvarnerskog zaliva. Kuća sa dvorištem i vlastitim pristanom prostire se na 420 metara kvadratnih, a na još 160 metara kvadratnih su prateći objekati.

Osim vile u Lovranu, Vojvodina će od Hrvatske zatražiti da joj bude vraćeno i njeno odmaralište u Crikvenici, takođe, na obali sjevernog dijela Jadranskog mora.

Pokrajina će, kako se navodi, od nadležnih organa Slovenije zatražiti da joj bude vraćena vila na Bledu, kao i jedan stan od 75 metara kvadratnih u mjestu Radovljici.

Luksuzna vila na Bledu, kao vlasništvo AP Vojvodine danas je pod patronatom Ministarstva odbrane Slovenije.

Formalno pravno, te nepokretnosti su, nakon raspada bivše SFRJ, postale državna svojina Srbije, ali su ih bez ikakvog mjerodavnog sudsko-pravnog postupka prisvojile hrvatske i slovenačke vlasti.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog