Opšti izbori 2014

Sporo brojanje glasova u BiH sumnjivo svima!

Političari i stručnjaci ogorčeni tempom kojim se saopštavaju rezultati opštih izbora. Vlast i opozicija saglasni da se mora menjati izborni zakon. Svi ljuti na CIK BiH

Bosna i Hercegovina je, vjerovatno, jedina zemlja u Evropi u kojoj se nedjelju dana poslije izbora precizno ne zna ko je na njima pobijedio i sa koliko osvojenih glasova.

Zato je jedina stvar oko koje se trenutno slažu ljuti politički protivnici iz vlasti i opozicije je da Centralna izborna komisija BiH nedopustivo sporim brojanjem glasova stvara nepotrebnu neizvjesnost i otvara prostor za brojne sumnje.

Već sedam dana je prošlo od parlamentarnih i predsjedničkih izbora, a CIK na kaščicu donosi rezultate.

Tako proces brojanja glasova u BiH prerasta u fenomen po sporosti kažu sagovornici „Novosti“ i dodaju da se čak i u nekim afričkim nerazvijenim država glasovi brže broje nego u Bosni.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže za „Novosti“ da je Evropa kontrolisala i nametala donošenje izbornih pravila u BiH, pa se sada ne može govoriti o tome da su samo domaći faktori odgovorni za ovako spor izborni proces.

Imamo dosta problematičan izborni proces koji je prespor. Preliminarni rezultati se moraju znati 48 sati posle izbora - ističe Šolaja.

On navodi da se ovako sporim saopštavanjem rezultata otvara mogućnost za kalkulacije i niko od političkih subjekat neće da prizna poraz. Prema njegovim riječima, definitivno se mora mijenjati izborni proces.

Prevaziđeni

Stručnjaci smatraju da CIK radi na zastjareli, prevaziđen način. Slažu se da je u eri digitalne tehnologije nevjerovatno da se na rezultate izbora čeka mjesec dana. Ilustracije radi, daleko mnogoljudnije zemlje, kao što su Indija, Brazil i SAD, samo nekoliko časova ili dana poslije izbora znaju rezultate, ko je pobjednik, ko poraženi, i ko ima koliko glasova.

Duplo više ljudi uključiti u izborne procese, proceduru modernizovati i sve će biti brže i jednostavnije. Kako je moguće da se u Nigeriji brže broje glasovi nego u BiH, navodi Šolaja i dodaje da bi jedno rješenje da se čitav proces ubrza bilo, recimo, vraćanje entitetima da broje svoje glasove.

Aleksandra Pandurević, član SDS, kaže za „Novosti“ da je sramota šta radi CIK BiH kada je riječ o brojanju glasova.

Oni posljednjih par dana nisu ništa uradili. Da li se pokušavaju prikriti malverzacije? Jer, svi znamo da su članovi CIK BiH pod političkim uticajem. CIK BiH apsolutno nije nezavisna institucija - ističe Aleksandra Pandurević i dodaje da se od izbora do izbora ponavlja ista situacija sa sporim brojanjem glasovima i naglašava da se mora ići u promjenu Izbornog zakona BiH.

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP, kaže za „Novosti“ da poruka koja se šalje iz BiH govori da je u ovoj zemlji sve moguće i da članice EU sada još lošije gledaju na BiH.

Sedam dana nakon izbora mi nemamo tačne rezulatate i ostavljamo definitivno prostor za sumnje u rezultate. Na prethodnim lokalnim izborima smo imali primjere da u pojedinim opštinama uopšte nisu izbrojani glasovi. Sada se isto ponavlja. Tako ostaje gorak ukus nakon izbora. To nikome ne treba - ističe Borenović.

Željka Cvijanović, međunarodni sekretar SNSD, izjavila je da je poznato da je zakonski rok za objavu zvaničnih izbornih rezultata mjesec dana, ali je nedopustivo da danima javnost nema novu informaciju o preliminarnim rezultatima, ni o fazama u kojem se nalazi proces brojanja glasova.

Ona je ocijenila da je nenormalno da još nema podataka o izbrojanim glasovima sa redovnih biračkih mjesta, glasova u odsustvu, nepotvrđenih listića, glasova koje dostavljaju mobilni timovi, broju glasova putem DKP mreže, ni da li je uopšte počelo brojanje glasova koji su došli poštom iz inostranstva.

U CIK BiH juče se nisu javljali na pozive, a na internet stranici CIK BiH stajali su podaci od subote.

Procedura

Kada je u pitanju procedura pri brojanju glasova, u BiH ona podrazumijeva da se, poslije brojanja listića na biračkim mjestima oni upućuju u gradsku ili opštinsku komisiju gdje se unose podaci u server.

Poslije toga, listići i zapisnik gradske ili opštinske izborne komisije šalju se u Sarajevo, odnosno CIK BiH, koji te iste podatke unose u svoj server i provjeravaju da li se poklapaju podaci s onima gradskih i opštinskih izbornih komisija. Glasovi iz inostranstva se posebno broje.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog