BiH

Skočio iznos kredita i depozita u BiH - Povećanje štednje pogubno za privredu

U BiH je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen snažan trend rasta depozita od 9,5%, dok su istovremeno krediti porasli za 3,5%, pokazuju posljednji podaci analize Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Sumarno posmatrano, ovo znači da ukupni depoziti u BiH sada iznose 15,1 mlrd KM, a krediti 16,7 mlrd KM.

Kada se posmatra struktura depozita, na novac koji čuva stanovništvo otpada više od pola ovog iznosa, odnosno 8,8 mlrd KM, a ovi depoziti su zabilježili rast 9,5%. Depoziti privrede drugi su po veličini učešća u ukupnim depozitima i u posmatranom periodu su iznosili 3,5 mlrd KM. Nakon njih slijede depoziti sektora opšte vlade s 1,6 mlrd KM, te depoziti ostalih sektora s 1,3 mlrd KM.

Najveće učešće u ukupnim kreditima imaju krediti plasirani sektoru privrede 49,4% i krediti plasirani sektoru stanovništva 44%.
Stručnjaci ipak smatraju da se skok depozita ne može ocijeniti kao pozitivan zbog toga što on u vladajućim kriznim ekonomskim uslovima znači da se novac čuva i da nikome ne pada na pamet da sada investira.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ocijenio je da je do rasta depozita došlo zbog toga što se ljudi boje situacije koja ih očekuje u budućnosti.
- Upravo zbog toga, ko god je u mogućnosti da štedi to čini. Svi čuvaju novac za crne dane - rekao je Pavlović. 

On je konstatovao da je ovakav trend nastavljen zbog sveprisutne ekonomske nesigurnosti u cijeloj BiH, naročito sada, u izbornom vremenu.
- Ovolika neizvjesnost je izuzetno pogubna i za privredu i za građane. Sadašnje povećanje štednje, odnosno depozita, obrnuto je korisno za jednu državu, jer čuvanje i neulaganje novca predstavlja problem i znači da od novog zapošljavanja nema ništa - rekao je on. 

Pavlović ističe da je proporcija prema kojoj se krediti plasirani građanstvu i privredi gotovo nalaze u razmjeri pola-pola loša.

- U privredu bi trebalo biti plasirano daleko više kredita u odnosu na stanovništvo, jer je ona ta koja stvara novu vrijednost. Opet, kada su u pitanju krediti stanovništva, kod nas oni se zbog neimaštine troše na loš način, odnosno za finansiranje svakodnevnih životnih potreba - rekao je on.
Ivan Vlaho, direktor UniCredit banke iz Mostara, potvrdio je da nije lako povjerovati u to da depoziti stanovništva u tolikoj mjeri rastu u zemlji koja je toliko siromašna.

- Građani više uopšte ne troše tamo gdje ne moraju i u svakoj mogućoj mjeri štede - rekao je Vlaho. 

On je dodao i to da uprkos činjenici da su bankari pokušali aktivirati privredu kroz smanjenje kamata, koje su sada niže nego ikada, u konačnici nije došlo do njenog značajnijeg pokretanja.

- Tržišni optimizam nije na potrebnoj razini da bi se poduzetnici lako odlučili na ulaganja - rekao je on i dodao da je neophodno da vlasti stvore stvarne preduslove za investicijske projekte.

izvor: ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog