Vijesti

Akcija "Gibraltar" u BiH: Među 9 uhapšenih i direktori Eroneta, prali novac, utajili porez, šteta višemilionska

Po nalogu Tužilaštva BiH realizuje se akcija kodnog naziva "Gibraltar" u borbi protiv organizovanog kriminala i finansijskih malverzacija u višemilionskim iznosima.

Kako javljaju iz, Tužilaštva, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih službenika SIPA i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, na terenu su izvršili lišenja slobode, pretrese i privođenja, usmjerena na 9 osoba koje su meta ovih aktivnosti. Pretresi se vrše na ukupno 17 lokacija.

Radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organizovanog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.

U okviru ove akcije, realizuju se lišenja slobode osumnjičenih, među kojima su direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Kulenović Neven (1967.), zatim Kulenović Belma (1972.), Kulenović Sanjin (1970.), zamjenica generalnog direktora Pink BH Torlak Lajla (1978.), direktor Mreže Plus Aleksić Darko (1965.), te osumnjičeni direktor agencije Mita Kučuk Ejub (1973.) i vlasnik agencije Fabrika Zaimović Senad (1964.) kao i visoki zvaničnici telekom kompanije "Eronet", među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Tužilaštvo BiH provodi intenzivnu istragu, u kojoj je ostvarena i međunarodna saradnja sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Republike Slovenije i Republike Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih kaznenih djela.

"S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije. Bitno je istaktnuti da su finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilionske iznose. ", stoji u saopštenju BiH Tužilaštva.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja evropskim integracijama. 

Izvor: Index.hr
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog