BiH

BiH najviše izvozi u Njemačku i Italiju

Njemačka i Italija sve više se učvršćuju kao vodeći spoljnotrgovinski partneri BiH, dok bi Hrvatska uskoro mogla izgubiti poziciju vodeće zemlje BiH u uvozu, pokazuju podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH za prvih devet mjeseci ove godine, izvještava Indikator.ba.

Uprkos ekonomskim teškoćama s kojima se Njemačka i Italija suočavaju, BiH je u ovoj godini povećala izvoz u ove dvije zemlje.

Njemačka je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, vodeće izvozno tržište BiH na koje je BiH u prvih devet mjeseci plasirala proizvode u vrijednosti od 1 mlrd KM što je za 4% više nego u istom periodu 2013. godine.

Najviše smo u Njemačku izvezli raznih gotovih proizvoda (odjeća, namještaj i dr.) u vrijednosti 522,1 mil KM, potom mašina i transportnih sredstava za 175,7 mil KM, te poizvoda razvrstanih po materijalu (koža, proizvodi od kože, karton, papir, tkanine, željezo i čelik, obojeni metali itd.) 174 mil KM. Hrane i živih životinja izvezli smo u vrijednosti 16,3 mil KM.

U Italiju, koja je drugo najveće izvozno tržište, BiH je izvezla proizvoda u vrijednosti 907,6 mil KM ili čak 24,9% više nego u istom periodu lani. I u slučaju izvoza u Italiju dominiraju gotovi proizvodi sa 383,6 mil KM, potom slijede proizvodi razvrstani prema materijalu, dok su na trećem mjestu nejestive sirove materije (pluto i drvo, metalne rude i otpaci metala, itd.) sa 129 mil KM. Značajan dio izvoza u Italiju otpada na mineralna goriva i maziva 43,6 mil KM, dok je hrane i živih životinja izvezeno za 26,3 mil KM.

Treći partner u izvozu BiH je Hrvatska, prenio je Indikator. 

izvor: ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog