Svijet

Nusproizvodi viskija postaju gorivo budućnosti?

Škotska firmaa "Celtic Renewables" istražuje mogućnost korištenja otpada koji nastaje proizvodnjom viskija kao nove generacije biogoriva, prenosi portal Energetika.ba.

Za pripremu viskija potrebna su tri sastojka: voda, kvasac i žitarice, ali samo se 10% upotrijebljenih tvari zadrži u alkoholnom piću, jer se preostalih 90% pretvori u otpad tokom procesa destilacije. Otpad završava u moru ili se pretvara u stočnu hranu.

"Celtic Renewables" nastoji iskoristiti te nusproizvode, te ih pretvoriti u biobutanol, biogorivo nove generacije koje se može iskoristiti umjesto fosilnih goriva. Taj bi proces trebao uticati na smanjenje emisije ugljičnog dioksida, kao i na smanjenu potrošnju nafte, te osigurati dovoljnu količinu goriva za ruralna područja u kojima cvate industrija proizvodnje viskija, kažu iz uprave firme.

Stručnjaci iz "Celtic Renewables"-a poboljšali su staru industrijsku tehniku fermentacije, a prednost biobutanola je da se može miješati s gorivom, te držati u rezervoarima na benzinskim stanicama.

Godišnje se nakon destilacije proizvede 1.600 miliona litara otpada. Kapacitet sadašnjih postrojenja "Celtic Renewables"-a je premalen da bi se sav otpad preradio u biogorivo, ali vlasnici vjeruju da je riječ o gorivu budućnosti, prenosi Energetika.ba

Izvor: Ekapija.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog