Region

Odbrana doktorata koja je privukla pažnju

Mi ne bitujemo, ne jestamo, ne postojimo samo za sebe nego i za druge i u drugom nalazimo svoj identitet. Ovo je dio jednog doktorata koji je odbranjen juče. Vrlo zanimljiv kandidat i tema, nešto što ne viđamo često.

Kada vidite Dejana Bodirogu i Duleta Savića na istom mjestu možete steći utisak da je skup sportski. Primjetite Dodika, i pomislite ''možda je politički''. Onda vidite petočlanu komisiju i vladiku koji odgovara poput studenta i vjerovatno se zapitate šta je toliko važno da se u amfiteatru Teološkog fakulteta okupio toliki svijet.1

Doktorski rad episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija privukao je mnogo visoko sveštenstvo, pa i predstavnike crkve koji su preko Atlantika.

"Tema ima dalekosežne implikacije na društvo, na odnose u društvu, dakle ona je antropološka, sociološka, ne samo teološka i filosofska kako zvuči na prvi pogled", objašnjava episkop zapadno-američki Maksim.

Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa branjena je oko tri sata. Komisija je slušala, pitala, na koncu izašla da vijeća.

"Jedna važna poruka koju smo mogli da čujemo ovdje, na kraju ovog svega, da uče i oni koji znaju, a tek oni koji ne znaju koliko teba da uče, moraju da shvate", ističe predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Jedan dokaz neprekidnog usavršavanja i učenja, tako da sam uživao stvarno u svemu što sam slušao i biti u ovako odabranom društvu, među ovako velikim i učenim ljudima", kaže Dejan Bodiroga.

Mitropolit pergamski Jovan Zizjulas, čiji je rad bio tema disertacije, čuveni je filozof i član Međunarodne komisije za bogoslovski dijalog sa rimokatoličkom crkvom.

Njegova shvatanja sa pažnjom se prate na Istoku, ali i na Zapadu - u Vatikanu. Srbija sa centralnom pozicijom između dva svijeta, od danas je bogatija za jedan stručan pogled na njih.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog