Svijet

Šta će Amerikanci s Hipo bankom?

Novi vlasnik mreže predstavništva Hipo banke na Balkanu je Advent International, globalni investicioni fond specijalizovan za ozdravljenje firmi u problemima.

Glavni moto jednog od najuspješnijih fondova rizičnog kapitala je "kupi što jeftinije, temeljno rekonstruiši i prodaj što skuplje".

Prvi korak uspješno je obavljen tako što je Advent je "balkanski krak" Hipo banke kupio za "pravu siću", piše hrvatski Tportal.

Najveći dio aktivnosti Advent je usmjerio na otkup preduzeća u Evropi, Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Aziji. U srednjoj i istočnoj Evropi Advent je prisutan od 1995, kada je počeo intenzivno da investira u Poljskoj, u kojoj je ukupno realizovao 13 investicija u sektore građevinskog materijala, hrane i pića, finansijskih usluga, železničke opreme i telekomunikacija.

Za šest banaka i tri društva za lizing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji te BiH s imovinom od 8,4 milijarde evra platiće navodno svega 100 miliona evra.

Advent International fond osnovao je jedan od pionira američke fondovske industrije Piter Bruk (Peter Brooke) 1984. s početnim kapitalom od 14 miliona dolara, nakon čega je uslijedilo brzo globalno širenje.

Već 1997. kapital pod upravljanjem premašio je prag od milijarde dolara, a danas fond raspolaže imovinom vrijednom 32 milijarde dolara.

Ulagači koji su svoj kapital prepustili na upravljanje fond menadžerima Adventa su javni i korporativni penzijski fondovi, finansijske institucije, univerziteta i fondacije iz cijelog svijeta.

Od svog osnivanja Advent se specijalizovao za kupovinu kompanija u pet ključnih sektora: finansijskim uslugama, zdravstvu, industriji, trgovini i IT-u. U 30 godina djelovanja realizovao je više od 290 transakcija u 39 zemalja.

Mete preuzimanja obično su posrnule kompanije koje, prema procjenama analitičara fonda, imaju dobru perspektivnu rasta nakon što prođu temeljni proces restruktuisanja. Ozdravljenje obično traje tri do pet godina, nakon čega slijedi prodaja strateškom ulagaču. Ako sve prođe po planu, prodajna cijena je po pravilu nekoliko puta veća od kupovne.

Izvor: B92
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog