Vijesti

Rodno mjesto cara Lazara pada u zaborav

O postojanju utvrđenja svjedoči vjerovanje preostalih Srba da se na vrhu uzvišenja nalazi zatrpan bunar, dubok stotinjak metara, pored koga se nalazila kamena kuća u kojoj je rođen car Lazar.

Prilepac, rodno mjesto slavnog cara Lazara, pada u zaborav - izuzev table na ulazu, ništa više ne govori da je tu rodni dom kneza na čijoj žrtvi je stvoren cijeli kosovski mit. 

Dvadesetak kilometara jugoistočno od Novog Brda, na tromeđi ove opštine sa opštinama Kosovska Kamenica i Gnjilane, nalazi se, kako predanje kaže, 
srednjovjekovni Prilepac. 

Bješe to utvrđenje podignuto na nekih pet stotina metara visine iznad rijeke Prilepnice, na uzvišenju poput "stoga sijena" zvanom Ođin kamen. 
Naseobina Prilepac imala je, ako je suditi po istorijskim zapisima, ulogu zaštitnog zida od naleta Turaka prema Novom Brdu, koje je u vrijeme nastanka utvrđenja u kome je rođen car Lazar bilo najpoznatiji rudnik u tadašnjoj srednjevjekovnoj Evropi. 

U vrijeme turske vladavine sve je uništeno i danas se osnova srednjovjekovne tvrđave Prilepca može samo naslućivati po konturama terena i ostacima temelja na kojima su se nekad nalazile kamene utvrde i visoki masivni zidovi. 

Brojne ekipe arheologa više su se spremale nego pokušale da istraže Prilepac, pa je istina o ovoj srednjevjekovnoj postojbini Srba zasnovana na djelimičnim zapisima sačuvanim u crkvenim knjigama o Prilepcu kao mjestu rođenja slavnog cara Lazara. 

O postojanju utvrđenja svjedoči vjerovanje preostalih Srba da se na vrhu uzvišenja nalazi zatrpan bunar dubok stotinjak metara pored koga se nalazila kamena kuća u kojoj je rođen car Lazar. 

Časlav Jevtić iz Rajanovca, udaljenog kilometer i po od "tvrđave", kaže da se priča bunaru prenosi sa koljena na koljeno. 

Stojan Jovanović iz Bresaljca, oslonjenog na Prilepac, tvrdi da su kamene gromade koje izbijaju iz zemlje ostaci zidina utvrđenja u kome je rođen slavni car Lazar. 

"Srbi rođeni u ovom kraju znaju mesto gde je rođen Lazar Hrebeljanović oko 1329. godine. Grad je kao poklon njegovom ocu Pribacu Hrebeljanoviću dao kralj Dušan Nemanjić", kaže on. 

Stojan, poput Jevtića i preostalih Srba, žali što Srpska pravoslavna crkva nije uspjela da do sada od propadanja zaštiti ostatke tvrđave i što se u odnosu na rodno mjesto slavnog cara više pažnje pridaje "najobičnijim crkvištima zidanim krajem 20 veka". 

Radojica Vasić, član Odbora za izgradnju crkve posvećene caru Lazaru, ističe da su uspjeli da dobiju na poklon plac na samom Prilepcu. 
"Poklonodavac je ovlastio jedno lice da izvrši prenos i da se parcela prebaci crkvi u vlasništvo. Mi smo našem svešteniku Daliboru prosledili dokumentaciju i sada čekamo blagoslov vladike Teodosija" - navodi on. 

U Sekretarijatu Raško-prizrenske eparhije u Gračanici kažu da su dobili informaciju i da će vladika ubrzo nakon razmatranja zahtjeva "postupiti po volji Božijoj". 

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog