Vijesti

Gradonačelnik Sarajeva: Građani ne mogu bezbjedno hodati ulicama

SARAJEVO- Građani Sarajeva ne mogu bezbjedno hodati ulicama, a bezbjednosna situacija je složena i svi su svjedoci nemilih događaja poput pucnjava, ubistava, ranjavanja, tuča, krađa i ujeda pasa, rekao je danas gradonačelnik Ivo Komšić.

On je, na vanrednoj konferenciji za novinare povodom najnovijih nemilih događanja i sve složenije situacije u Sarajevu, istakao da je potrebno hitno reagovati. 

"Povećan je broj krađa vozila, džeparenja u sredstvima javnog prevoza, pljački kladionica i trgovina, provala u stanove... Ulice Sarajeva postale su poligon za trke vozila i motocikala. Pojedini vozači divljaju ulicama, voze slalome, ne samo da zastrašuju građane već ih gaze i to se dešava svaki dan", rekao je Komšić. 

On je pozvao sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje ovih problema i predložio mjere. "Potrebna je stalna prisutnost policajca na gradskim ulicama, saobraćajnicama i u centralnim i perifernim naseljima grada, a ne njihov izlazak po sistemu ad hok i nakon nemilog događaja, kako se sada dešava", navodi Komšić. 

Prema njegovim riječima, potreban je i izlazak policijskih patrola sa rotacijom, koje će 24 časa dnevno kružiti gradskim kvartovima, ulicama i saobraćajnicama. 

"Potrebno je uspostaviti rezervni sastav policije i aktiviranje Civilne zaštite. Mi nemamo gradsku policiju. Ako ne bude formirana bojim se da će građani uzeti stvar u svoje ruke, sami se organizovati i riješiti probleme", istakao je Komšić. 

Prema njegovom mišljenju, u vozilima gradskog saobraćajnog preduzeća GRAS potrebno je zaštiti građane. 

"Dio kontrolora treba obučiti za zaštitare i treba postaviti videonadzor. Dužni su da štite svoje klijente, u ovom slučaju građane. Naočigled svih razbojnici pljačkaju građane, a ako neko pogrešno poništi kartu revizori ga izbace iz vozila i kazne. Imaju 700 radnika viška, neka ih preorganizuju", poručio je Komšić. 

Gradonačelnik Sarajeva predlaže da budu dodijeljena veća ovlaštenja i materijalna podrška policiji i organima pravosuđa, s ciljem u borbu protiv rastućeg kriminaliteta u gradu. 

Komšić je pozvao ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijskog komesara, čelnike kantonalne Vlade i opština, Civilne zaštite, pravosuđa i socijalnih službi, da organizuju zajednički sastanak na kojem će ozbiljno razmotriti ove probleme, napraviti strategiju i djelovati. 

On je uputio apel roditeljima, obrazovnim institucijama na svim nivoima, socijalnim službama, medicinskim radnicima, vjerskim institucijama, medijima i svim građanima da sistemski pristupe ovim problemima i svako od sebe da svoj doprinos u stvaranju zdravog društva. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog