Tehnologija

DVD disk sa 212.000 puta većim kapacitetom?

Australijski naučnici tvrde da su proizveli DVD disk na koji se može staviti 1.000 terabajta podataka, odnosno jedan petabajt.

To je zapanjujućih 212.000 puta veći kapacitet od regularnog, sadašnjeg kapaciteta od 4,7 gigabajta, što znači da bi 40.000 filmova visoke definicije (HD) moglo da se stavi na ovaj novi ultra-DVD format.

Diskovi koriste lasere za pisanje informacija smanjenih do devet nanometara, omogućavajući pravljenje diskova sa velikim kapacitetom skladištenja.

DVD se smatra već zastarjelim formatom, a vrtoglavo je „pao“ u posljednjih nekoliko godina sa usponom „blu-reja“ i „klaud“ skladištenja.

No, sa ovim novim diskom bi mogao da se vrati na velika vrata!

Prethodna verzija DVD diskova je bila limitirana onim što se zove ograničenje prelamanja svjetlosti.

Smatralo se da svjetlost ne može biti manja od 500 nanometara, što znači da je DVD dosegao „plafon“ po pitanju kapaciteta informacija.

No, doktor Zongsong Gan i njegov tim sa australijskog Tehnološkog univerziteta „Svinburn“ našli su način da, upotrebom dva lasera, redukuju ovo na samo devet nanometara.

To je kao da se sa pisanja markerom, što je stari metod, prešlo na pisanje finim penkalom.

Inovativni metod koristi dva snopa svjetlosti za pisanje podataka i oba su široka po 500 nanometara.

Međutim, drugi purpurni zrak se koristi za blokiranje prvog zraka i ostavljanje prostora od samo devet nanometara koji, kao „udarna igla“, padaju na disk.

Sve ovo omogućava da se podaci narezuju mnogo finije i značajno povećava kapacitet skladištenja – do jednog petabajta (1.000 terabajta).

„U glavi sam imao viziju našeg društva u budućnosti, u kojem će svako imati račun u banci podataka, baš kao što danas imamo račune u bankama“, objašnjava dr Gan.

„Čuvaćemo sve svoje podatke u našim bankama podataka. Nikome više neće trebati iste stvari kao danas, telefoni, „ajpedovi“ ili laptopovi.“

„Biće nam potreban samo ekran koji reaguje na dodir i bilo koja obrada podataka će biti vršena daljinski.“

Tim nije saopštio kada bi ova vrsta tehnologije mogla da postane komercijalna, i da li bi cijena razvoja mogla predstavljati problem.

„Stavljanje toliko informacija na samo jedan disk olakšaće ljudima da uništavaju ogromne količine podataka i veću cijenu zaštite diska“, smatra dr Gan.

„Takođe, sada radimo na ubrzavanju čitanja podataka i snimanja. Ako budemo koristili sadašnju brzinu DVD-a, koliko će nam vremena bit potrebno da zapišemo 1.000 terabajta na disk?“

izvor: RTS

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog