Vijesti

Svaka druga zgrada u Banjaluci bez zaštite od požara

Od 1.322 pregledana stambena objekta njih oko 50 odsto nema kompletnu protivpožarnu opremu.

Kako su nam objasnili u Odsjeku za Civilnu zaštitu grada, protivpožarna oprema su aparati za gašenje vatre i instalirani unutrašnji hidranti.

Prema podacima tog odsjeka, od broja pregledanih stambenih objekata njih 607 posjeduje aparate za početno gašenje požara i 922 instalirani unutrašnji hidrant.

Posjedovanje aparata za početno gašenje požara obavezno je u svim subjektima koji su izloženi opasnostima od izbijanja požara - rekao je šef ovog odsjeka Željko Katić i dodao da se hidrofori ugrađuju isključivo u visokospratnice, odnosno stambene objekte više od 22 metra.

Prema njegovim riječima, zaštita od požara u stambenim objektima je iz godine u godinu sve bolja, jer se vrše redovni, vanredni i kontrolni pregledi pomenutih objekata u kontinuitetu svakog dana.

Vatrogasna jedinica grada lani je imala 55 intervencija na stambenim objektima, dok je za prvih devet mjeseci ove godine za 15 manje - kazao je Katić.

Katić je istakao da blagovremenom reakcijom lica koja se zateknu u blizini požara i adekvatnim rukovanjem sredstvima i protivpožarnom opremom požar mogu uspješno ugasiti.

Kompletna ispravna protivpožarna oprema u stambenim objektima u slučaju intervencija uveliko može pomoći u gašenju požara - naglasio je Katić i dodao da je obaveza svakog građanina koji primijeti vatru i da gasi požar.

Predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade na Starčevici Milorad Arlov kaže da ova zgrada nema unutrašnji hidrant, jer je izgrađena prije više od 30 godina.

Hidrante imamo van zgrade, na ulici. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da za zgradu od deset hodnika i 40 stanova kupimo deset protivpožarnih aparata. Servisiramo ih dva puta godišnje, što nam je trošak - rekao je Arlov.

Ostoja Radujković živi u poprilično staroj višespratnici u naselju Borik i kaže da su ormarići, gdje bi trebalo da se čuva hidrantska oprema, prazni.

Imali smo i protivpožarne aparate, ali su nestali, jer ulazna vrata i poslije ponoći često ostanu otključana pa svako može ulaziti - rekao je Radujković.

Alarm

Vedrana Marković, koja živi u novoj zgradi u naselju Lauš, ističe da se, iako imaju kompletnu protivpožarnu opremu i alarmni sistem, ne osjeća bezbjedno.

Protivpožarni alarm se nedavno aktivirao u ponoć i sve stanare digao na noge. Bio je opšti haos! Svi su izašli, ali na kraju se ispostavilo da je bila lažna uzbuna. Vatre nigdje nije bilo - ispričala je Markovićeva i dodala da se alarm nije mogao iz čista mira aktivirati.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog