Vijesti

BiH je jutros preuzela kontrolu nad svojim nebom

Bosna i Hercegovina je danas u ranim jutarnjim satima uspješno preuzela kontrolu nad svojim zračnim prostorom, potvrdio je za Klix.ba Dželal Hasečić, zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi - BHANSA.

 
"Postupak je sproveden uspješno, kako je planirano. Sama tranzicija je proglašena uspješnom u 03:14 sati po UTC-u", kazao je Hasečić. 
 
Po našem lokalnom vremenu BiH je, dakle, preuzela kontrolu nad svojim nebom u 04:14 sati.
 
"U to vrijeme je preuzimanje završeno. Prvi avion koji je nadletio, u okviru Sarajeva, je sticajem okolnosti bio saudijski. Ovo je zaista istorijski događaj za nas i djelo je naših kontrolora, naših inžinjera, menadžmenta i izuzetno dobre podrške naših susjeda, prije svega SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore), CCL-a ( Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe) i Eurocontrola. To nije nešto što samo mi vodimo, ovo je međunarodnog karaktera, povezano je i međusobno uslovljeno. Bilo je potrebno sve to posložiti i usaglasiti da bi se ovaj proces tranzicije usavršio", kazao nam je Hasečić. 
 
BiH nikada do sada nije imala kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Izuzetak je bio zračni prostor koji je u neposrednoj blizini naših međunarodnih aerodroma, odnosno u blizini aerodroma u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. 
 
BiH, odnosno njeni kontrolori, kontrolisaće avione koji budu letjeli do visine od približno deset kilometara (32.500 stopa). Sljedeći korak je planiran za novembar 2015. godine, kada će kontrolori napokon preuzeti i kontrolu nad gornjim slojem zračnog prostora i tako okončati ovaj dugogodišnji projekt.
 
izvor: Klix.ba
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog