Region

EP: Šešelj podriva regionalni mir

Glavne političke grupe u Evropskom parlamentu usaglasile su prijedlog rezolucije o lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Rezolucija će se danas naći na dnevnom redu plenarnog zasjedanja u Strazburu, saopštio je hrvatski poslanik u EP Andrej Plenković.

"Parlament snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene sa evropskog puta", kaže se u prvoj tački prijedloga rezolucije.

Evropski parlament upozorava da su Šešeljeve provokativne izjave otvorile "ratne rane i da bi mogle da podriju napore na regionalnom pomirenju i napredak koji je postignut poslednjih godina". 

Istovremeno, u prijedlogu rezolucije srpskim vlastima se zamjera što nisu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje i od njih se zahtijeva da se ne samo oštro ograde od Šešeljevih izjava nego da istraže da li je njima prekršen neki član srpskog krivičnog zakona koji zabranjuju govor mržnje i diskriminaciju. 

Evropski parlamentarci će danas pozvati Haški tribunal da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten iz pritvora, ukazujući da takvo odstupanje od standarda šteti ciljevima Tribunala i podriva povjerenje u međunarodnu pravdu. 

U nacrt, koji je usaglašen juče popodne poslije intenzivne debate među predstavnicima političkih frakcija, nije ušao zahtjev evropskih liberala i zelenih da se od Srbije zatraži da otvori vojne arhive bivše SFRJ, kako bi se omogućilo utvrđivanje odgovornosti za zločine i utvrdila sudbina nestalih. 

Hrvatski sabor je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor.

izvor: Slobodnaevropa

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog