Region

Užički auto zadivio Detroit

Petar Vuković (29), industrijski dizajner iz Užica, jedan je od ukupno 15 ravnopravno nagrađenih autora na prestižnom američkom „Mišlen čelendž“ konkursu.

Dizajn njegovog futurističkog automobila „rutsio“ biće predstavljen od 13. do 26. januara 2015. godine na jednom od najvećih auto-sajmova - u Detroitu.

Ovaj Era je iza sebe ostavio 1.000 drugih učesnika konkursa iz cijelog svijeta, a njegov uspjeh je veći kada se zna da su u žiriju bili velikani industrije na točkovima, direktori dizajnerskih studija „Dženeral motorsa“, „Nisana“, „Mercedesa“, „Forda“...

Pobjednici konkursa su autori ne samo estetike koncept-automobila, već i najsloženijih tehničkih i tehnoloških rešenja. „Mišlen“ je ovako zahtjevnim propozicijama iz mora uspješnih i dobrih autora izdvojio one čiji talenat, stečeno znanje i uloženi rad, zadivljuju i „tate“ automobilske industrije.

- Ovo priznanje u stvari je saznanje da sam ostvario napredak, ali je prije svega potvrda da je životni put koji sam davno izabrao pravi - kaže Vuković. - Za kreaciju, važni su inspiracija i žestok rad. Ovaj spoj stavlja vas na liniju između imaginacije i stvarnosti. Onda se domaštano materijalizuje, u skladu sa resursima koje imate na raspolaganju. Sledi preispitivanje: „Zašto je ovako, a ne drugačije?“ Cilj svega je vidjeti više i bolje, naučiti još, i na kraju, stvoriti nešto čega bez vas, na svijetu ne bi bilo. Čak je i taj ostvareni cilj predmet preispitivanja, dokazuje se sloboda razmišljanja autora i stepen razvoja proizvoda.

Priželjkuje Vuković, veliko čudo: da znanje brojnih i rad svih, donesu više posla i novca ljudima u Srbiji. Ali, novac je, kaže, samo način definisanja vremena u svakodnevici. Tako nastaje i ideja uspjeha. E, tu je „kvaka“, za uspjeh novac nije presudan - potrebno je njegovati kulturu svog naroda. Tek je svijest koja iz kulture proističe, mjerilo rasta pojedinca, naroda, grada, države...

Tako Vuković „dizajnira“ u onom što je suštinski bitno: ne da se novca dokopamo, već da se duh ovog naroda uzdigne. Tako o našem velikom čudu razmišlja jedan Era, dok predstavlja sopstveni automobil „rutsio“.

- Glavna odlika automobila je mogućnost rotiranja točkova vertikalno i horizontalno. Centar rotacije osovina se nalazi u šasiji i za prednji i zadnji deo automobila, dok se centar vertikalne rotacije točkova nalazi na samom točku. Specifična konstrukcija točkova ali i guma, omogućava finu kontrolu željene količine prijanjanja za podlogu - objašnjava industrijski dizajner iz grada na Đetinji.

izvor: Novosti.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog