Vijesti

Mali akcionari: Pokrenuti akciju spašavanja privrede počev od Fruktone

Savez udruženja malih akcionara Republike Srpske okupiće se 3. decembra u 12 časova ispred Fruktone u Banjaluci, gdje će svim prisutnim obrazložiti plan za pokretanje akcije spašavanja privrede RS počev od Fruktone i Banje Kulaši.

Savez u saopštenju navodi spisak koraka kojim će započeti proces revitalizacije privrede u Srpskoj.

Prvenstveno planiraju podnijeti zahtjev glavnom republičkom tužiocu da prekine stečajni postupak nad imovinom „Fruktona" a.d. Banjaluka, ali i nad imovinom HUTP “Cer” a.d. Prnjavor kako bi se spriječila rasprodaja imovine tog preduzeća, odnosno društva.

“Obzirom da je sud u krivičnom postupku donio presudu kojom se odgovorni za uništavanje „Fruktona" sankcionišu, a imovina vraća na stanje od prije privatizacije, što znači da mali akcionari sa 56% kapitala postaju najznačajniji vlasnici”, rečeno je u saopštenju.

Sljedeći korak, navode, je podnošenje zahtjeva za hitan sastanak sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, te sa predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović,  u cilju spašavanja pomenutih preduzeća kupovinom njihove imovine ili otkupom potraživanja povjerilaca.

Zadnji zahtjev ili korak u akciji spašavanja privede RS, jeste podnošenje zahtjeva predsjedniku Vrhovnog suda RS za urgenciju rješavanja revizije koja traja 2 godine, čime bi se  deblokiralo 500.000 KM sredstava FAM „Jelšingrad" a.d. Banjaluka u stečaju i omogućilo izmirenja dijela obaveza prema 758 radnika.

Savez udruženja malih akcionara Republike Srpske već godinama vodi bitku sa sudovima, bivšim vlasnicima nekadašnjih giganata, te novim vlasnicima Jelšingrada, a sve u cilju povratka radničkih prava radnicima koji su nakon privatizacije ostali na ulici. 

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog