Region

Balkanski putevi saobraćajnih nesreća

BIJELJINA - U novembru je na putevima na Balkanu poginulo nekoliko desetina ljudi, mnogo je onih kojih su zadobili lakše i teže povrede, a preciznih podataka o materijalnoj šteti nema.

Zvanični podaci pokazuju da je sve više onih koji voze u alkoholisanom stanju i bez vozačke dozvole. Sve češće se mogu pročitati naslovi kao što su: "Iz vode izvučena tri tijela", "Poginuo motociklista dok se mimoilazio sa kamionom", "Poginuo dok je pretrčavao cestu", "Teretni kamion usmrtio pješaka"... 

Tri osobe su poginule kada je automobil u kojem je bilo šest mladih sletio u Dunav u Beogradu. Poginuli su imali dvadesetak godina. Kola je vozio devetnastogodišnjak koji nije imao položen vozački ispit.. Dvadesetpetogodišnji mladić poginuo je kada je automobilom sletio u more kod Dubrovnika. 

Jedna osoba je poginula, a druga teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo u mjestu Podgajevi kod Živinica. U ovoj saobraćajnoj nesreći učestvovala su dva putnička automobila. 

Vozači se često ne pridržavaju pravila koja su naučili još dok su polagali vozački ispit, a jedno od njih je da vožnju prilagode uslovima puta, što često bude kobno. Tako je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na regionalnom putu Kreševo - Kiseljak poginuo muškarac čija su kola izletjela sa puta. 

Na regionalnom putu Tobut - Vukosavci, u opština Lopare, poginuo je pedesetsedmogodišnjak iz Jablanice, kod Lopara, kada je vozilo "škoda felicija" sletjelo sa puta. 

U nesreći u mjestu Lučini kod Ćićevca u centralnoj Srbiji jedna osoba je poginula, četiri su povrijeđene, a nesreća se dogodila kada je vozač automobila prešao u lijevu saobraćajnu traku i udario u autobus koji se kretao iz suprotnog smjera. 

Zabilježeni su i slučajevi pogibije djece... Kamion, kojim je upravljao bugarski državljanin, usmrtio je u mjestu Hrtkovci kod Rume dvogodišnje dijete, koje se otrglo majci iz ruke u namjeri da pretrči put. 

U saobraćajnoj nesreći na hrvatskom ostrvu Murter teško je povrijeđen 16-godišnji vozač mopeda... Šesnaestogodišnjak je zadobio teške tjelesne povrede - on je upravljao mopedom oko ponoći bez položenog vozačkog ispita, nije se kretao sredinom saobraćajne trake, pa je izletio s puta i udario u zid. 

Sedamnaestogodišnjak iz Vrbasa poginuo je, a njegov 18-godišnji saputnik lakše je povrijeđen u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu između Vrbasa i Bačkog Dobrog Polja. Istovremeno, dvadesetdvogodišnjak je zadobio povrede opasne po život kada je pao sa motora u Solinu. 

Na putevima stradaju i pješaci, jer idu mimo pješačkih staza, ali drugi izbor za pješačenje, često, nije ni ostavljen. Takođe, pješaci ne poštuju saobraćajne znake. 

Na magistralnom putu Valjevo - Loznica poginuo je pješak kada je na njega naletio teretni kamion i nanio mu smrtonosne povrede... Četrdesetšestogodišnjak je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Ugljeviku, na magistralnom putu Bijeljina - Tuzla, kada ga je udario automobil "mercedes". Pješak je poginuo na licu mjesta. 

U Slavonskom Brodu tridesetpetogodišnji muškarac poginuo je u kada ga je udario automobil dok je pretrčavao autoput. Nesreća se dogodila iza ponoći, a u automobilu bugarskih registarskih oznaka povrijeđene su dvije osobe. 

Sve više je slučajeva da vozač koji skrivi nesreću i ubije pješaka pobjegne sa mjesta događaja. U Donjoj Ljubiji kod Prijedora početkom novembra vozač "golfa" usmrtio je pješaka, a zatim pobjegao. 

Nesreće nisu rijetke ni na željezničkim prelazima, a pri udaru voza u automobil ili u neku osobu posljedice su uvijek fatalne. Nisu rijetka ni samoubistva na šinama. 

U Vukovarsko-sremskoj županiji početkom novmembra četiri lica su poginula, a dva teško povrijeđena kada je teretni voz "Hrvatskih željeznica" smrskao automobil na željezničko-putnom prelazu Čistine... Teretni voz pregazio je 87-godišnjeg pješaka na otvorenoj pruzi u hrvatskom gradu Duga Resa na prostoru udaljenom od putnih prelaza preko pruge. 

Direktor Agencije Republike Srpske za bezbjednost saobraćaja Milija Radović navodi da je na putevima Srpske prošle godine poginulo 153 lica, a za devet mjeseci ove godine 89, od kojih su 20 odsto pješaci. 

"Prošle godine je za devet mjeseci stradalo 106 lica i ove godine imamo smanjenje stradalih, što je vjerovatno i rezultat rada nadležnih na unapređenju bezbjednosti saobraćaja", precizirao je Radović povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog